Истражување: Зошто преку зима се консумира повеќе алкохол?

Иако навидум се чини дека алкохол повеќе се консумира на лето, со летните коктели, реалноста е поинаква, а ова го докажало едно неодамнешно истражување во Центарот за истражување во Питсбург.

Нова студија ја открила поврзаностa помеѓу ниските температури, намалената количина на дневна светлина и консумирањето алкохол.

Шолја греано вино, додека го гледате омилениот филм, излегување со пријателите на чашка рум или коњак, бројни забави… Кога надворешната температура се намалува, и побрзо се стемнува, луѓето наоѓаат многу изговори за уживање во своите омилени алкохолни напитоци, дури и ако останат сами дома и гледаат ТВ.

Иако навидум се чини дека алкохол повеќе се консумира на лето, со летните коктели, реалноста е поинаква, а ова го докажало едно неодамнешно истражување во Центарот за истражување во Питсбург. Тие користеле податоци од 193 земји и утврдиле дека ниските температури и пократките денови допринесуваат за поголеми количини консумиран алкохол.

Објаснување

Дали го знаете тоа топло чувство по испивање на омилениот алкохолен пијалок? Алкохолот ги опушта крвните садови и го зголемува протокот на топла крв во кожата.

Наодите покажуваат дека луѓето посегаат по чашка алкохолен пијалок во студените зимски денови и вечерните часови со желба да се опуштат и загреат.

Покрај ова, малкуте часови сончева светлина и постудените температури се поврзуваат и со повосокото ниво на депресија, за кои се знае дека се поврзани со зголемено консумирање на алкохол.