ИТНА ПОМОШ: Како најбрзо да си помогнете ако изгорете на сонце

Сонцето е здраво, но само додека се држиме до препораките. Во спротивно најголема опасност се изгорениците.

Изгорениците од сонце се видлив знак на оштетување на кожата. Освен тоа може и да бидат мошне непријатни и болни. Најдобра е превенцијата, но ако веќе сте изгореле, тогаш најдобро и најбрзо ќе си помогнете ако веднаш почнете да ставате ладни облоги.

Што треба да правите?

Натопете пешкир со ладна вода, а потоа ставете го на изгореното место и оставете да стои околу 10 до 15 минути. После тоа нанесете хидратантна крема без мирис и тоа додека кожата е се уште влажна. Најважно од се да одбегнете иритација на кожата која може да биде предизвикана од пот или ткаенина.

Совет: Најдобро од се е, се разбира, да се посветите на превенцијата и со паметно изложување на сонце да ги избегнете ваквите непријатности.