Избегнете непотребни проблеми при носење леќи

Заменете ги леќите по истокот на рок на трајност, бидејќи нездрави депозити се таложат на леќите со тек на времето.

Офталмолозите тврдат дека од 34 милиони корисници на контактни леќи во САД, огромен процент страдаат од непотребни проблеми и тегоби, кои всушност лесно може да се спречат.

Еве неколку совети кои ги дава д-р Пол Цимерман, професор од Јута универзитетот и член на одборот за катаракта  и рефрактивна хирургија.

Ако имате матен вид, болка, непријатност, отоци или црвенило, отстранете ги леќите и известете го докторот за тоа. Носете ги само оние леќи кои докторот ви ги препишал, бидејќи непрописното носење леќи, дури и оние без диоптрија, може да предизвика сериозни проблеми.

Заменете ги леќите по истокот на рок на трајност, бидејќи нездрави депозити се таложат на леќите со тек на времето.

  • Редовно одете на очни прегледи;
  • Извадете ги леќите пред спиење;
  • Измијте ги рацете со сапун пред вадење и ставање на леќите;
  • Користете раствори за чистење, плакнење и дезинфекција или капки за очи кои ви ги препорачал докторот;
  • Мокрењето на леќите со вода од чешма или плунка може да доведе до појава на инфекција на окото;
  • Избегнувајте допирање, а со тоа и контаминација на врвот од шишенцето со растворот за вашите леќи.

Редовно мијте ја кутијата во која ги чувате леќите, а потоа оставете ја самата да се исуши (не ја бришете со крпа). Ако користите шминка, употребувајте ги оние со натпис „хипоалергено” или „направено за носители на контактни леќи”.