ИЗМЕНЕТИ СИМПТОМИТЕ НА КОВИД-19: Кои се оние што се јавуваат кај вакцинираните, а кои кај невакцинираните лица

Како се развива вирусот SARS-CoV-2, се менуваат и симптомите на инфекцијата. Губењето на сетилото за мирис, на пример, некогаш беше еден од сигурните знаци на болеста КОВИД-19, но сега е дури 9. најчесто пријавуван симптом кај оние лица кои се заразени, а не се вакцинирани.

Иако постојат сличности во симптомите кај оние кои примиле две дози вакцина и оние кои не се вакцинирани, постојат значајни разлики кои можат да ви помогнат да одредите дали треба да се тестирате.

СИМТПОМИ КАЈ НЕВАКЦИНИРАНИ ЛИЦА

 1. Главоболка
 2. Воспаление на грлото
 3. Течење на нос
 4. Покачена телесна температура
 5. Постојана кашлица

Освен што аносмијата (губење на мирис) е симната од скалилото, отежнатото дишење било 30. најчест пријавуван симптом. Симптомите за оние кои примиле една доза вакцина, биле слични на оние кај невакцинираните лица.

СИМПТОМИ КАЈ ЛИЦА СО ПРИМЕНА ЕДНА ДОЗА ВАКЦИНА

 1. Главоболка
 2. Течење на нос
 3. Воспаление на грлото
 4. Кивање
 5. Постојана кашлица

“Еден од изворните показатели, упорната кашлица, беше меѓу првите пет симптоми, но на скалилото, се уште е под кивањето и течењето на нос“, велат авторите на студијата. Кај оние кои примиле две дози вакцина, разликите биле уште појасни, а постојаната кашлица не била меѓу првите пет симптоми на болеста.

СИМПТОМИ КАЈ ЛИЦА СО ПРИМЕНИ ДВЕ ДОЗИ ВАКЦИНА

 1. Главоболка
 2. Течење на нод
 3. Кивање
 4. Воспаление на грлото
 5. Губење на сетилото за мирис

За оние кои се заразиле со коронавирусот, откако примиле две дози вакцина, забележано е дека симптомите траеле пократко.

“Постојат неколку причини зошто симптомите може да се менуваат. Факт е дека оние кои се вакцинирани имаат помалку тешки симптоми и дека повеќе случаи пријавуваат млади лица за кои откривме дека имаат и поинакви, помалку тешки симптоми“, велат научниците.

Иако симптомите незначајно се промениле кај вакцинираните, советот е останат ист.

“Ако сте вакцинирани и почнете често да кивате често без објаснување, треба да се тестирате за КОВИД-19, особено ако живеете или работите во близина на лица кои имаат поголем ризик од болеста“, порачуваат експертите.