Читајте книга – логично е дека читањето може да ја зголеми вашата емоционална интелигенција. Истражувачите, исто така, откриле дека читањето создава нова бела маса во мозокот, која помага во поефикасна обработка на информациите.

Кревајте тегови – истражувањата покажуваат дека кревањето тегови најмалку два пати неделно може да му помогне на вашиот мозок да работи подобро и да се спречи деменција, особено ако сте постари.

Шахот е добар за подобрување на меморијата

Играјте шах – студиите покажуваат дека шахистите подобро ги препознаваат моделите кои се појавуваат и ги користат двете страни на мозокот за да донесат одлука. Шахот е, исто така, добар за подобрување на меморијата, бидејќи играта ве тера во секој момент да памтите многу можности.

Прекинете со мултитаскинг – ако правите повеќе од една работа одеднаш, вашиот мозок нема да може целосно да го задржи вашето внимание. Наместо тоа, концентрирајте се на една работа во исто време, придавајќи и мало внимание пред да преминете на друга работа и така натаму. Мултитаскингот ќе ја „фракционира“ вашата концентрација и ќе ги исцрпи вашите нервни ресурси и, веројатно, ниту една од овие задачи нема да биде правилно извршена.

Јадете со стапчиња

Оваа едноставна замена на приборот може да развие нови гранки на нервните клетки. Тоа ќе ја подобри комуникацијата меѓу мозочните клетки. Јадењето со стапчиња ќе ве принуди да јадете повнимателно – што е добро за мозокот, како и за варењето на храната и внесот на калории

Медитирајте – неодамнешните студии покажаа дека медитацијата не само што го ублажува стресот, туку всушност го менува вашиот мозок. А видот на медитација што го практикувате влијае врз типовите на промени што ги доживува вашиот мозок.

Размислувајте позитивно – учењето на позитивно размислување може буквално може да го промени вашиот мозок. Научниците докажале дека ако свесно го менувате вашиот процес на мислење, може да направите вашиот мозок да се движи од десната страна на размислување кон левата страна. Исто така, ќе бидете помалку загрижени, ќе имате повеќе енергија и ќе бидете посреќни.

Учите странски јазици – научниците откриле дека двојазичните луѓе имаат одредена „предност“, затоа што користат помала „моќ на мозокот“ за извршување на едноставни задачи. Една канадска студија покажала дека луѓето кои зборувале два јазика „поекономично“ ги обработувале информациите. Покрај тоа, учењето на повеќе јазици, веројатно, ќе ве направи поотворени за разбирање на другите култури.