ИЗРАЕЛСКА СТУДИЈА: Втората бустер доза значително ја намалува стапката на смртност од КОВИД-19

Во студијата која траела 40 дена учествувале над половина милион лица на возраст од 60 до 100 години. Околу 58% од учениците примиле и втора бустер доза вакцина против коронавирус, значи две дополнителни дози, по првите две основни дози. Останатите испитаници примиле само една бустер доза.

Кај повозрасните Изреалци кои примиле и втора дополнителна или бустер доза вакцина против КОВИД-19, воочена е до 78% пониска стапка на смртност од последици на болеста во однос на оние вакцинирани само со една бустер доза, покажале резултатите од нова израелска студија, објавена оваа недела.

Во студијата која траела 40 дена учествувале над половина милион лица на возраст од 60 до 100 години. Околу 58% од учениците примиле и втора бустер доза вакцина против коронавирус, значи две дополнителни дози, по првите две основни дози. Останатите испитаници примиле само една бустер доза.

Научниците кај правата група евидентирале 92 смртни случаи, а во втората, 232 смртни исходи.

“Нашиот заклучок е дека вториот бустер спасува животи“, вели Ронен Арбел, научник кој работел на истражувањето.