Ја знаете ли својата крвна група? Некои се поподложни на деменција, мозочен удар и други болести

Поради овие осум можни здравствени проблеми, потребно е да се знае крвната група и можеби на време да се спречи болест.

Стручњаците објавија како одредени крвни групо по прашање на одредени болести се поризични од другите, утврдувајќи ја на тој начин важноста од познавањето на сопствената крвна група – А, Б, АБ или О.

Крвни згрутчувања – АБ, А и Б

Данските научници утврдиле дека одредени крвни групи по генетска предиспозиција се посклони кон развој на крвни згрутчувања во нозете. Таквите згрутчувања може да дојдат до бели дробови и така да станат животозагрозувачки. Крвните групи кои се нешто поризични се АБ, А и Б, а тие се покажале за 40% поризични од крвната група О, најчестата крвна група.

Болести на срцето – А, Б и АБ

Зголемениот ризик од болест на срцето, но и пократок животен век е почест кај лицата со крвна група А, Б и АБ, отколки кај оние кои имаат крвна група О.

Рак на желудник – А и АБ

До пред извесно време било познато дека лицата со крвна група А се со зголемен ризик од рак на желудник, неодамна една студија покажала дека истиот ризик го имаат и лицата кои имаат крвна група АБ.

Намалена плодност – О

Поради поголемата количина на хормонот ФСХ, жените со крвна група О имаат намалена плодност, односно намалена резерва на јајце клетки.

Ризична бременост

Крвната група не влијае на самата бременост, туку влијае позитивниот или негативен фактор. Жените кои имаат Рх фактор ист како и детето, бременоста не треба да претставува проблем, но ако мајката има негативна крвна група, а детето позитивна, телото на мајката може да содзаде антитела кои ќе се борат против крвта на детето. Сепак, тоа нема да го наруши здравјето на детето, но може да влијаае на иднината на бременоста.

Деменција и губење на помнењето – АБ

За 82%, лицата со крвна група АБ, се поризични за развој на когнитивни болести. Таквите резултати се појаснуваат со зголеменото ниво на одредениот фактор кој се наоѓа во оваа крвна група, а кој помага при згрутчување на крвта.

Мозочен удар – А, Б и АБ

За крвната група О постојат помали шанси за развој на кардиоваскуларни болести, како што е мозочниот удар.

Убоди од комарци – О

Мало истражување утврдило дека лицата со крвна група О се попривлечни за комарците, отколку оние со крвна група А. Крвната група Б се нашла во некоја средина.