Јајцата се една од најчестите намирници кои предизвикуваат алергии

Симптомите на алергија на јајца обично се јавуваат неколку минути до неколку часа по јадење јајца или храна која содржи јајца. Знаците и симптомите се движат од благи до тешки и може да вклучуваат осип на кожата, коприва, назална конгестија и повраќање или други дигестивни проблеми. Ретко, алергијата на јајца може да предизвика анафилакса - реакција опасна по живот.

Симптомите на алергија на јајца обично се јавуваат неколку минути до неколку часа по јадење јајца или храна која содржи јајца. Знаците и симптомите се движат од благи до тешки и може да вклучуваат осип на кожата, коприва, назална конгестија и повраќање или други дигестивни проблеми. Ретко, алергијата на јајца може да предизвика анафилакса – реакција опасна по живот.

Алергија на јајца може да се појави уште во детството. Повеќето деца, но не сите, ја надминуваат нивната алергија на јајца пред адолесценцијата.

Симптоми
Реакциите на алергија на јајца варираат од личност до личност и обично се јавуваат веднаш по изложувањето на јајцето. Симптомите на алергија на јајца може да вклучуваат:

Воспаление на кожата или коприва – најчеста реакција на алергија на јајца
Назална конгестија, течење на носот и кивање (алергиски ринитис)
Дигестивни симптоми, како што се грчеви, гадење и повраќање
Знаци и симптоми на астма како што се кашлање, отежнато дишење, стегање во градите или отежнато дишење
Анафилакса
Тешка алергиска реакција може да доведе до анафилакса, итен случај опасен по живот кој бара итен адреналин (адреналин) и патување во собата за итни случаи.

Знаците и симптомите на анафилакса вклучуваат:

Констрикција на дишните патишта, вклучително и отечено грло или грутка во грлото што го отежнува дишењето
Абдоминална болка и грчеви
Забрзан пулс
Шок, со силен пад на крвниот притисок кој се чувствува како вртоглавица, зашеметеност или губење на свеста
Разговарајте со вашиот лекар за каква било реакција – без разлика колку е блага – вие или вашето дете морате на јајца. Тежината на алергиските реакции на јајца може да варира секој пат кога ќе се појават, па дури и ако претходната реакција била блага, следната може да биде посериозна.

Ако вашиот лекар мисли дека вие или вашето дете може да имате ризик од тешка реакција, тој или таа може да ви препише итна вакцинација со епинефрин што ќе се користи доколку се појави анафилакса. Снимката доаѓа во уред кој го олеснува испорачувањето, наречен автоинјектор.

Кога да одите на лекар
Посетете лекар ако вие или вашето дете имате знаци или симптоми на алергија на храна кратко време по јадење јајца или производ што содржи јајца. Ако е можно, посетете лекар кога ќе се појави алергиска реакција. Ова може да помогне во поставувањето дијагноза.

Ако вие или вашето дете имате знаци и симптоми на анафилакса, побарајте итен третман и користете автоинјектор доколку ви е препишан.

Причини
Преголемата реакција на имунолошкиот систем предизвикува алергии на храна. За алергија на јајца, имунолошкиот систем погрешно идентификува одредени протеини од јајца како штетни. Кога вие или вашето дете ќе дојдете во контакт со протеини од јајца, клетките на имунолошкиот систем (антителата) ги препознаваат и му сигнализираат на имунолошкиот систем да ослободи хистамин и други хемикалии кои предизвикуваат алергиски знаци и симптоми.

И жолчките и белките содржат протеини кои можат да предизвикаат алергии, но алергијата на белката е најчеста. Можно е доенчињата кои се доени да имаат алергиска реакција на протеините од јајца во мајчиното млеко доколку мајката консумира јајца.

Фактори на ризик

Одредени фактори може да го зголемат ризикот од развој на алергија на јајца:

Атопичен дерматитис. Децата со овој тип на кожни реакции имаат многу поголема веројатност да развијат алергија на храна отколку децата кои немаат проблеми со кожата.


Семејна историја. Вие сте изложени на зголемен ризик од алергија на храна ако еден или двајцата родители имаат астма, алергија на храна или друг вид на алергија – како што се поленска треска, коприва или егзема.
Возраст. Алергијата на јајца е најчеста кај децата. Со возраста, дигестивниот систем созрева и се помали шансите да се појават алергиски реакции на храна.

Компликации
Најзначајната компликација на алергијата на јајца е тешка алергиска реакција која бара инјекција со епинефрин и итен третман.

Истата реакција на имунолошкиот систем што предизвикува алергија на јајца може да предизвика и други состојби. Ако вие или вашето дете имате алергија на јајца, вие или вашето дете може да имате зголемен ризик од:

Алергии на друга храна, како млеко, соја или кикирики
Алергии на првут од домашни миленици, грини од прашина или полен од трева
Алергиски реакции на кожата како што е атопичен дерматитис
Астма, која пак го зголемува ризикот од тешка алергиска реакција на јајца или друга храна.

Превенција
Еве неколку работи што можете да ги направите за да избегнете алергиска реакција и да не се влоши доколку се појави.

Внимателно прочитајте ги етикетите на храната. Некои луѓе реагираат на храна со само траги од јајца.
Бидете внимателни кога јадете надвор. Вашиот сервер или дури и готвачот можеби не се целосно сигурни дали храната содржи протеини од јајца.
Носете нараквица или ѓердан против алергија. Ова може да биде особено важно ако вие или вашето дете имате сериозна реакција и не можете да им кажете на старателите или на другите што се случува.
Известете ги старателите на вашето дете за неговата или нејзината алергија на јајца. Разговарајте со бејбиситерите, наставниците, роднините или другите старатели на вашето дете за алергијата на јајца за да не случајно да му дадат на вашето дете производи што содржат јајца. Погрижете се тие да разберат што да прават во итен случај.
Ако доите, избегнувајте јајца. Ако вашето дете има алергија на јајца, тој или таа може да реагира на протеините што се пренесуваат низ вашето млеко.
Скриени извори на производи од јајца
За жал, дури и ако храната е означена како без јајца, таа сепак може да содржи некои протеини од јајца. Кога се сомневате, контактирајте го производителот.

Храната што содржи јајца може да вклучува:

бел слез
Мајонез
Меренга
Пецива
Панена храна
Марципан
Замрзнатини
Преработено месо, ќофтиња и ќофтиња
Пудинги и креми
Прелив за салата
Многу тестенини
Пена на алкохолни специјалитетни кафиња
Ѓеврекот

Неколку термини покажуваат дека производите од јајца се користеле во производството на преработена храна, вклучувајќи:

Албумин
Глобулин
Лецитин
Ливетин
Лизозим
Вителин
Зборови кои почнуваат со „ова“ или „ово“, како што се овалбумин или овоглобулин
Друг потенцијален извор на изложеност е вкрстена контаминација во домашните јадења или оброци, особено кога јадете во домовите на други луѓе каде што тие можеби не се свесни за ризикот.

Вакцинации и алергија на јајца
Некои снимки за спречување на болеста (вакцини) содржат протеини од јајца. Кај некои луѓе, овие вакцини претставуваат ризик да предизвикаат алергиска реакција.

Вакцините против сипаници-заушки-рубеола (ММР) се генерално безбедни за деца со алергија на јајца, иако јајцата се користат за нивно производство.
Вакцините против грип (грип) понекогаш содржат мали количини на протеини од јајца. Сепак, вакцината против грип која не ги содржи овие протеини е одобрена за употреба кај возрасни на возраст од 18 години и постари. Па дури и вакцините кои имаат протеини од јајца може безбедно да им се дадат на повеќето луѓе со алергија на јајца без никакви проблеми. Ако вие или вашето дете сте имале реакција на јајца во минатото, разговарајте со вашиот лекар пред да се вакцинирате против грип.
Вакцината против жолта треска може да предизвика алергиска реакција кај некои луѓе кои имаат алергија на јајца. Се дава на патници кои влегуваат во земји каде што постои ризик од заразување со жолта треска. Генерално не се препорачува за луѓе со алергија на јајца, но понекогаш се дава под медицински надзор по тестирање за реакција.
Другите вакцини генерално не се ризични за луѓето кои имаат алергија на јајца. Но, прашајте го вашиот лекар, само за да бидете безбедни. Ако вашиот лекар е загрижен за вакцина, тој или таа може да ве тестира вас или вашето дете за да види дали е веројатно таа да предизвика реакција.

Дијагноза
За да се дијагностицира алергија на јајца, вашиот лекар ќе употреби неколку пристапи, вклучително и исклучување на други состојби кои би можеле да предизвикаат симптоми. Во многу случаи, она што се чини дека е алергија на јајца е всушност предизвикано од нетолеранција на храна, која генерално е помалку сериозна од алергија на храна и не го вклучува имунолошкиот систем.

Вашиот лекар зема медицинска историја и спроведува физички преглед. Тој или таа исто така може да препорача еден или повеќе од следниве тестови:

Тест за боцкање на кожата. Во овој тест, кожата е боцкана и изложена на мали количини на протеини кои се наоѓаат во јајцата. Ако вие или вашето дете имате алергија на јајца, може да се развие подигната испакнатина (коприва) на локацијата за тестирање. Специјалистите за алергија генерално се најдобро опремени да вршат и толкуваат кожни тестови за алергија.
Тест на крвта. Тестот на крвта може да го измери одговорот на имунолошкиот систем на јајцата со проверка на количината на одредени антитела во крвотокот што може да укаже на алергиска реакција.
Предизвик за храна. Овој тест вклучува давање на вас или на вашето дете мала количина јајце за да се види дали тоа предизвикува реакција. Ако ништо не се случи, се дава уште јајце додека лекарот внимава на знаци на алергија на храна. Бидејќи овој тест може да предизвика сериозна реакција, специјалист за алергија треба да го даде.
Диета за следење или елиминација на храна. Вашиот или докторот на вашето дете може да ве замолат да водите детален дневник за јадената храна и може да побара од вас да ги исфрлите јајцата или другата храна од исхраната едно по едно за да види дали симптомите се подобруваат.

Третман
Единствениот начин да се спречат симптомите на алергија на јајца е да се избегнуваат јајца или производи од јајца. Некои луѓе со алергии на јајца, сепак, можат да толерираат храна која содржи добро зготвени јајца, како што се печива.

Антихистаминици за ублажување на симптомите
Лековите како што се антихистаминиците може да ги намалат знаците и симптомите на блага алергија на јајца. Овие лекови може да се земаат по изложување на јајца. Тие не се ефикасни за спречување на анафилактична реакција на јајцето или за лекување на тешка реакција.

Итни инекции со епинефрин
Можеби ќе треба постојано да носите итен инјектор за епинефрин. За анафилакса е потребна инјекција со епинефрин, патување во собата за итни случаи и набљудување некое време за да се увери дека симптомите нема да се вратат.

Научете како да го користите автоинјекторот. Ако вашето дете има, погрижете се старателите да имаат пристап до него и да знаат како да го користат. Ако вашето дете е доволно старо, погрижете се тој или таа да разбере како да го користи. Заменете го автоинјекторот пред неговиот рок на траење.

Повеќето деца на крајот ја надминуваат алергијата на јајца. Разговарајте со докторот на вашето дете за зачестеноста на тестирањето за да видите дали јајцата сè уште предизвикуваат симптоми. Можеби е небезбедно за вас да ја тестирате реакцијата на вашето дете на јајца дома, особено ако вашето дете имало тешка реакција на јајца во минатото.