Јазикот зборува за здравјето: Исплази се и ќе ти кажам што ти е!

Бел „грутчест“ јазик јасно покажува дека имате проблем со габична инфекција на усната шуплина

Јазикот на секој човек е уникатен, а неговиот изглед може да им даде драгоцени информации на лекарите во однос на состојбата на вашето здравје.

Обратете внимание на овие симптоми и реагирајте брзо на евентуални проблеми.

  • Црвен јазик во боја на јагода

– силно црвениот јазик може да значи дека ви недостасуваат витамини.

– најчесто се работи за недостаток на витамин Б12 или железо.

  • Темни или кафеави траги на јазикот

Темните траги на јазикот укажуваат на тоа дека оралната хигиена не ви е прво место, па во прашање е доведено здравјето на усната шуплина. Трагите се всушност насобрани купчиња папили, кои во нормална количина се отстрануваат со џвакање, пиење на течности и испирање на усната шуплина. Во друг случај, јазикот упатува на проблеми со вените.

  • Бел „грутчест“ јазик

Ваквиот јазик јасно покажува дека имате проблем со габична инфекција на усната шуплина. Тоа може да предизвика болка и пад на имунитетот, а обично се јавува кај мали деца, луѓе со дијабетес и автоимуни болести.

  • Бел јазик без текстура

Белиот, мазен јазик ве предупредува на недостаток на енергија и недостаток на некои елементи во телото. Често упатува и на анемија и се појавува кај луѓе кои преболеле долготрајна болест.

  • Лезии на јазикот

Тие се можен симптом на рак на јазикот. Многу луѓе мислат дека рак на јазикот добиваат само лица на постара возраст, но лезиите и туморот на јазик се чести кај младите луѓе, а поголема е веројатноста дека ќе се појави кај пушачите.