Кафе никогаш не смеете да пиете на празен желудник, а еве и зошто

Консумирањето кафе на празен желудник или рано наутро, пред појадок може да го зголеми нивото на кортизол во темото. Од моментот кога наутро отвораме очи, почнува да се испушта кортизол кој е одговорен за регулирање на имуниот одговор на стресот, на кој сме изложени во текот на денот.

Повеќето возрасни лица, денот го започнуваат со шолја кафе. Тоа е ритуал од кој ретко кој може да се откаже без проблеми. И не треба, бидејќи ако се консумира умерена количина кафе, таа може да имат позитивен ефект на здравјето, но само под еден услов – да не се пие на празен желудник.

Консумирањето кафе на празен желудник или рано наутро, пред појадок може да го зголеми нивото на кортизол во темото. Од моментот кога наутро отвораме очи, почнува да се испушта кортизол кој е одговорен за регулирање на имуниот одговор на стресот, на кој сме изложени во текот на денот.

Ако телото се “пумпа“ со кофеин, кога кортизолот е на врвот, се изложува на поголем стрес.

“Кафето на празен желудник може да ги зголеми стимулативните ефекти, бидејќи во желудникот не постои содржина која може да ја ублажи апсорпцијата – пол желудник е од витално значње за анулирање на зголеменото производство на желдочна киселина“, објаснуваат лекарите.

Поради тоа, многу е веројатно дека со тек на време, ќе е појави проблем со жиговина, а кај почувствителни лица можно е да се развие и чир на желудник.