Како биолошкиот имуномодулатор те штити од модерните заболувања?

Постојат голем број на фактори кои негативно делуваат на функцијата на митохондриите и производство на АТФ, што води до енергетски дефицит, стареење, појава на чести инфекции и тешки болести. Такви негативни фактори врз митохондријалниот метаболизам се антибиотиците, стресот, хроничните воспаленија, еколошките загадувања, метформинот, цитостатиците, аналгетиците, статините како лекови кои се користат во намалувањето на серумското ниво на холестерол, живата, пушењето, психотропните супстанци, електросмог (мобилните телефони), некои антивирусни средства... Сите тие водат до митохондријална дисфункција.

Модерниот начин на живот и промената на биолошките навики во исхраната кои се стекнати со милениуми години доведе до појава на цела низа на нови болести и развојни проблеми во сите возрасни категории. Имено клучните проблеми во исхраната кај човештвото започнува со почетокот на првата фаза од индустриска револуција во 1784 година. До тој период исхрана кај човекот уште од палеолитската ера била релативно константна со оптимален природен енергетски внес, за да денеска во последната актуелна четврта фаза од индустријализацијата (компјутеризација, вештачка интелегенција, роботика…) се најдовме во динамична современа диета богата со масти (внес над 100 гр масти на ден), со висок удел на заситени масни киселини, монозаситени и омега-6 полинезаситени масни киселини, а сиромашен е уделот на природните енергенси.

Ако на ова се додаде модерниот приод во процесот на индустријализацијата и обезбедување на храната со употреба на енормен број на различни форми на пестициди, органофосфати, хербициди, а се со цел за добивање на што поевтина храна и производи кои се достапни во тек на целата година, веќе е јасно дека глобалната исхрана станува проблем за секој поединец.

Едно од решенијата на оваа состојба е внес на суплементи.

Но, дали е се тоа така?

Имено, постојат 3 начини за подобрено производство и добивање на енергија:
 1. Користење на стимуланти како што се кофеин, таурин, гуарана…
 2. Користење на прехрамбени „горива“ каде збирот на јаглените хидрати и масти се прехранбена енергија
 3. Користење на аденозин три фосфат (АТФ) енергијата на животот.

АТФ е клучна за основната клетка и за телото, а е резултат на биохемиските процеси кои се одвиваат во митохондриите. Треба да се напомене дека митохондриите се наши главни енергетски органели. При нивна намалена активност или недоволни перформанси („болни“ митохондрии), енергијата се акумулира во телото во форма на масти, особено во форма на транс масни киселини и заситени масни киселини.

Постојат голем број на фактори кои негативно делуваат на функцијата на митохондриите и производство на АТФ, што води до енергетски дефицит, стареење, појава на чести инфекции и тешки болести. Такви негативни фактори врз митохондријалниот метаболизам се антибиотиците, стресот, хроничните воспаленија, еколошките загадувања, метформинот, цитостатиците, аналгетиците, статините како лекови кои се користат во намалувањето на серумското ниво на холестерол, живата, пушењето, психотропните супстанци, електросмог (мобилните телефони), некои антивирусни средства… Сите тие водат до митохондријална дисфункција, која во основа се јавува поради недоволна можност за продукција на АТФ како и синтезата на бројни ензими потребни за клеточниот метаболизам во самите митохондрии. Овие промени и оштетувања на ниво на енергетскиот метаболизам на митохондриите се круцијална причина за појава на т.н. цивилизациски модерни заболувања. Такви се: имунолошките нарушувања со појава на хронични инфекции (туберкулоза, кандидијаза, хламидијаза, хепатит и др), воспаленија на лигавиците, хронични нарушувања на дигестивниот систем, модерниот метаболен синдром, артеросклерозата, алергии, астма, невродерматит, хроничен замор, Алцхајмеровата болест, Паркинсоновата болест, фибромиалгија, мултиплекс склероза и други.

Но, дали постои решение?

Модерниот молекуларен приод во корекција на енергетскиот метаболизам и лекување на современите болести се базира на користење на биолошките имунорегулатори. Таков препарат е RegulatPro Bio, како течен органски концентрат добиен преку каскадна ферментација на органско овошје, зеленчук, јаткасти плодови и зачини во контролирани услови. Овој процес на каскадна ферментација кој е откриен од страна на д-р Нидермаер во 2004 година ги имитира процесите на делумна ферментација во организмот по внесувањето на храна. Со оваа динамизирана формула на ферментација сите состојки се разлагаат до најмали молекули кои лесно се ресорбираат во организмот, што значи дека имаат 100% биорасположивост, а целосната деградација и елиминација на алергените (особено од сојата и оревите) ја анулира потенцијалната нутритивна алергиска реакција.

Производи од кои се извлекуваат биолошки активни супстанци се: лимон, кокосови ореви, генетски не модифицирана соја, урми, куркума, никулци од грав-Мунг, целер, грашок, ореви, кромид, артичока, просо, смокви и шафран. На тој начин е обезбеден внес на биорасположиви активни супстанци кои ја комбинираат разновидноста на природата, а содржат ферментирани ензими, аминокиселини, ди-, три и олигопептиди, полифеноли и флавоноиди, пробиотски компоненти, декстро-ротирачка биолошки активна млечна киселина и минерали.

 Клиничките студии покажале дека консумирањето на овие биолошки активни супстанци го корегираат метаболизамот на митохондриите и продукцијата на АТФ, а со тоа постигаат ефекти на:

 • Јакнење на имунитетот со подобрување на функцијата на НК клетките над 257%, функцијата на гранулоцитите над 5000% (Erbacher 2011, Humanstudie, TUM)
 • Подобрување на функцијата на црниот дроб и бубрезите особено ензимите како што се SGOT, SGPT, g-GT и мочната киселина (Erbacher 2010, 2011, 2012) од 36-70%
 • Подобрување на контролата на шеќерот во крвта со намалување на гликозата до 35% и HbA1c до 16%
 • Подобрување на нивото на кардиоваскуларниот систем со намалување на дијастолната и систиолната реакција помеѓу 14-23% и намалување на телесната тежина до 16% (Erbacher 2010, 2011)
 • Подобрување на вкупниот оксидативен статус и намалување на азотен стрес со зголемување на нивото на глутатион до 400%, а намалување на нитрозамините до 93% и ООС до 59% (Erbacher 2011, 2012, Humanstudie, TUM)
 • Подобрување на интрацелуларниот АТФ метаболизам мерен во гранулоцитите, НК клетките, лимфоцитите и моноцитите до 720% (Erbacher 2011, 2012)
 • Подобрена контрола на воспалителните процеси со намалување на Ц-реактивниот протеин до 87%, намалување на sICAM I vICAM од 18-27% (Erbacher 2011, 2012, Humanstudie, TUM)
 • Подобрување на расположението, нивото на серотонин и допамин

Наведените резултати и други резултати од 40 клинички студии покажуваат дека употребата на каскадно ферментирани есенции на RegulatPro Bio го регулира и ги корегира метболичките процеси во митохондриите и го зголемува произведувањето на АТФ до 183%, што води до силно антиоксидативно и антивоспалително дејство и имунорегулација, а со самото тоа и до третман преку молекуларно само излекување.

На крај прашањето кое е погоре поставено: Но, дали постои решение? Има свој логичен и реален одговор. Да, решение постои.