Како да ги измиете рацете без сапун, а да се ослободите од бактериите и да не ја загадите околината?!

Можно е да се измијат рацете без сапун со помош на една магична билка која ги убива бактериите.

Овој трик малкумина, или можеби ретко кој, го знае, а е многу корисен. Можно е да се измијат рацете без сапун со помош на една магична билка која ги убива бактериите, а не создава нечистотија која истекува со купот вода и така понатаму ја нарушува еколошката рамнотежа во светот околу нас.

Saponaria е магична билка која почнува да пени кога ќе ја протриете меѓу дланките. Потекнува од фамилијата каранфили и расте во делови од Европа и Јужна Азија. Содржи гликозид сапонин кој ги дезинфикува бактериски загадените површини.

Повеќето корени од оваа билка создаваат доволно пена која можете да ја искористите за да ги истриете рацете и да бидете безбедни кога се во прашање заразите. Можете да одгледувате во градината или во саксија и не бара посебен третман, доволно е само редовно полевање.

Доколку се одлучите за ваква дезинфекција на рацете сметајте и на извесна месечна заштеда.