Како да го направите домот здраво и безбедно место во услови кога речиси и не излегуваме од него

Проверете кои се мерките кои треба да ги почитувате за одржување на хигиената во домот, личната хигиена и како да ги заштитите најризичните групи.

Еве што експертите советуваат како да се придржувате на општите мерки за превенција.

ОПШТИТЕ МЕРКИ ВКЛУЧУВААТ:

 • Честа хигиена на рацете со средства кои содржат 70% алкохол или миење со сапун и вода и тоа во траење од најмалку 20 секунди.
 • Избегнување на допирање на очите, носот и устата
 • Одржување на хигиената на воздухот во домот, со често проветрување на просторот, како и кивање и кашлање во свиткан лакт или хартиено шамивче, кое веднаш потоа треба да се фрли во канта со капак.
 • Се препорачува лицата кои имаат респираторни симптоми да носат медицинска маска или да го покријат носот и устата со хартиено шамивче. По вадење на маската од лице, задолжително да се спроведе хигиена на рацете, а маската или шамивчето веднаш се фрлаат.
 • Одржување растојание во социјален контакт помеѓу лицата од најмалку еден метар.

ПРЕПОРАКИ ЗА ДОМОТ И ЗАТВОРЕН ПРОСТОР ВО ТЕКОТ НА ЕПИДЕМИЈАТА КОВИД-19

 • Останете дома или телефонски јавете се кај матичниот лекар ако развиете симптоми: зголемена телесна температура, кашлица или отежнато дишење
 • Избегнувајте контакт со други болни лица
 • Во сите затворени простори, ограничете го контактот со остантите колку е можно (одржувајте оддалеченост од два метра во затворен простор)
 • Продолжете со примена на сите препорачани мерки за превенција
 • Ако одите на работа или се грижите за некое болно лице, применете ги сите мерки на претпазливост и следете го сопственото здравје
 • Не делете предмети со останатите во домот
 • Се препорачува хигиената во домот да се одржува така пто повремено ќе се пребришат површините кои често се допираат со раце, и тоа со средство за чистење кое вообичено го користите
 • Редовно проветрувајте го просторот во кој престојувате

МЕРКИ НА ЗАШТИТА ЗА ОНИЕ ОД НАРИЗИЧНИТЕ ГРУПИ (ХРОНИЧНИ БОЛНИ, ПОВОЗРАСНИ ЛИЦА И ДЕЦА):

 • Останете дома и избегнувајте јавни простори
 • Погрижете се да имате доволна залиха на лекови во случај да не можете да излезете од дома
 • Кога излегувате, избегнувајте болни лица и ограничете го контактот со други лица
 • Спроведувајте темелна хигиена на рацете
 • Прескокнете ги рутинските контроли и одење во ординацијата кај матичниот лекар или во болница, освен ако немате голема итност. За се прво телефонски контактирајте го лекарот.