Како да го поминете летото без да се заразите со корона – ако сте вакцнирани, не значи дека автоматски сте заштитени

Со оглед дека во бројни држави во Европа, мерките се попуштаат, многумина доаѓаат во искушение да отпатуваат во странство, да посетат музички фестивали и спортски случувања или да отпатуваат во некои летувалиште.

СЗО/Европа покрена кампања #SummerSence (Летна Претпазливост/Свесност), со совети како најдобро да се искористи топлото време со заштита од инфекција со КОВИД-19.

Искуството не научи дека прераното ублажување на епидемиолошките мерки може да доведе до пораст на бројот на заразени со КОВИД-19, а кое потоа води до нови затворања, непотребни смртни исходи и економски последици, вели д-р Ханс Хенри Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

“Иако дел од популацијата во европскиот регион е вакциниран, сепак сме далеку од вакцинирање на сите погодени лица, а ситуацијата летово е сè уште несигурна поради ширењето на неколку варијанти на вирусот.

Во моментов, во европскиот регион, повеќе од 15% од населението е вакцинирано против КОВИД-19, а тој број расте секојдневно. Меѓутоа, треба да се напомене дека лицата кои се вакцинирани не се автоматски заштитени од болеста и сè уште можат да го шират вирусот. Сепак, вакцинацијата ја намалува веројатноста за развој на тешка форма на болеста или смрт предизвикана од КОВИД-19. Затоа е важно да се охрабрат сите луѓе да се согласат на вакцинирање кога ќе им биде понудено.

Поучени од минатогодишната ситуација кога на есен, и по летното попуштање на мерките, имаше зголемување на заболени од КОВИД-19, СЗО / Европа, заедно со УНИЦЕФ и регионот на Централна Азија, започнаа со кампања #SummerSense. Целта на кампањата е да обезбеди луѓето уживаат во потоплите месеци и да избегнат инфекција со КОВИД-19, со што ќе ги поддржат напорите да се стави крај на пандемијата што е можно побрзо.

КАМПАЊАТА #SUMMERSENSE НАСОЧЕНА Е НА ЧЕТИРИ ГЛАВНИ ПОДРАЧЈА:

  •  Патување и туризам
  • Спортски случувања
  • Социјален живот, вклучувајќ собири, фестивали, венчавки и летувања
  • Враќање во училиштата, кога децата и младите кон крајот на летото се враќаат во учлиштатата  факултетите

Иако се повеќе лица се вакцинираат и одредени мерки се попуштаат, сега не е време за невнимание. Пандемијата се уште трае. Затоа, сега е време за  #SummerSense.