Како да останете истрајни отакако ќе се откажете од пушењето

Одвојте малку време за да ги идентификувате препреките со кои сте се соочиле и размислете за какви било претстојни предизвици.

Откако ќе престанете да пушите цигари, можете да преземете неколку чекори за да останете успешни и истрајни во вашата одлука да ги оставите цигарите.

  • Честитајте си

Прославете го вашето достигнување. Запомнете го тоа убаво чувство додека се држите настрана од тутунот.

  • Размислете за вашите препреки

Одвојте малку време за да ги идентификувате препреките со кои сте се соочиле и размислете за какви било претстојни предизвици. Подгответе се на тоа дека ќе се соочите со нив.

  • Размислете за користењето на лекови

Ако сте користеле лекови и советување за да се откажете од пушењето, размислете за вашите моментални потреби и како тие би можеле да се променат во иднина. Вашиот лекар може да ви помогне да одлучите кога и како да престанете да го користите лекот.

Ако почнете да се чувствувате депресивно или да искусите други проблеми кои можат да бидат поврзани со откажување од пушење, контактирајте го вашиот лекар за помош. Игнорирањето на овие видови проблеми може да доведе до тоа да почнете повторно да пушите.