Како да препознаете дали имате „постепен“ срцев удар? Овие симптоми се непогрешлив знак

Додека некои срцеви удари се случуваат ненадејно, постојат и оние кои се одвиваат постепено, а кои болните практично и не ги ни забележуваат

Кога ќе чуеме дека некој имал инфаркт обично замислуваме сцена како таа личност одеднаш се фатила за срце и паднала на подот. Меѓутоа не мора да биде така. Додека некои срцеви удари се случуваат ненадејно постојат и оние кои се постепени, а кои болните не ги ни забележуваат. Симптомите на овие „постепени“ инфаркти се јавуваат во период од неколку часа (понекогаш и до 8 часа) и најчесто не се сфаќаат доволно сериозно.

Лекарите предупредуваат дека не би смееле да поминат повеќе од 2-2,5 часа од првите симптоми на инфаркт пред пацинетот да побара лекарска помош. Во спротивно последиците може да бидат фатални.

Кои се симптомите на „постепен“ инфаркт?

Болка, непријатност или притисок во градите се знак дека постои згрутчување во крвните садови, а што во најголем број случаи доведува до инфаркт;

  • Болка во грлото;
  • Болка во грбот;
  • Болка во вратот;
  • Болка во стомакот;
  • Болка во рамената;
  • Слабост;
  • Ладна пот;
  • Вртоглавица;
  • Плитко дишење;
  • Страв.

Треба да се земе предвид и семејната анамнеза, личностите кои во семејството имале историја на срцеви заболувања имаат поголеми предиспозиции и самите да доживеат инфаркт. Истото важи и за личностите кои боледуваат од висок притисок, дијабетес, зголемен холестерол…

Доколку почувствувате некои од овие симптоми, а посебно ако имате семејна историја на срцеви болести, обавезно подјете на лекар.