Како да препознаете дали сте интолерантни на лактоза

Намалената можност или неможноста на дигестија на одредена состојка се нарекува интолеранција, а лицата кои имаат интолеранција на лактоза послабо можат да го обработат млечниот шеќер или лактозата.

Ензимот што го дигестира млечниот шеќер лактоза во цревата, се нарекува бета-галактозидаза и во случај кога не ја работи својата работа се вели дека лицето има интолеранција на лактоза. Млечниот шеќер или лактоза, во најголем процент е присутен во млекото, но го има и во останатите млечни производи. Јогуртот и кефирот содржат најмала количина на млечен шеќер, поточно присутен е само во траги..

СИМПТОМИТЕ НА ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ЛАКТОЗА

Симптомите обично се јавуваат неколку часа по конусмирањето на млечни производи, а тие вклучуваат:

  • Болка во стомакот
  • Пролив
  • Гасови
  • Мачнина
  • Надуеност
  • “Кркорење“ на цревата
  • Повраќање

Првите три споменати симптоми најчесто се јавуваат по консумирање на млечни производи, тврди Рабија де Латур, гастроентеролог и професот на Институтот NYU Langone.

Но, зошто доаѓа до реакција? Според докторката, кога несварената лактоза доспева до цревата, бактериите во нив ќе ја разградат и така ќе создадат вишок течност и гасови кои предизвикуваат проблеми.

ШТО КОГА ЌЕ СЕ ЈАВИ ПРОБЛЕМОТ?

Секако, можете комплетно да избегнувате млечни производи или наместо млеко да користите ферментирани млечни производи како јогурт, кефир, сирење или да користите млеко со намален процент на лактоза.