Како да препознаете дерматитис?!

Повеќето карактеристични знаци кај пациентите се јавуваат во раното детство и тоа обично пред петтата година од животот.

Едноставна дефиниција на егзема (дерматитис) е хронично воспаление на кожата. Се проценува дека три до седум отсто од популацијата имаат некој вид егзема, а кај повеќе од 70 отсто од заболените се работи за наследна болест.

Можни причини за егзема (дерматитис)

 • Алергии на одредена храна, како морски плодови, млечни производи или пченица;
 • Алергија на одредени лекови;
 • Алергии на надразнувачки материи како козметика, сапуни, антиперспиранти и производи за чистење;
 • Претерано потење;
 • Волнена или свилена облека;
 • Контакт со растенија како што отровен даб или отровен бршлен;
 • Допир на кожата со материи изработени од никел, како очила или накит;
 • Комерцијални или бои за кожа;
 • Пливање во хлорирани базени;
 • Седење директно на теписи или трева;
 • Вирусни или бактериски инфекции;
 • Стрес;
 • Абнормалности на имунолошкиот систем;
 • Генетика;
 • Промени во временските прилики – влагата обично предизвикува напади на екцема кај поединци.


СИМПТОМИ

Симптомите може да се појават и да исчезнат. За некои луѓе, егземот поминува со текот на времето, а за други останува животна состојба. Без оглед на кој дел од телото влијае речиси секогаш чеша.

Повеќето карактеристични знаци кај пациентите се јавуваат во раното детство и тоа обично пред петтата година од животот. Понекогаш чешањето почнува и пред појавата на осипот, но кога ќе се појави осипот најчесто се појавува на лицето, грбот, колената, зглобовите, рацете или стапалата. Тоа, исто така, може да влијае и на други делови од телото. Погодените места обично се мошне суви, задебелени или на нив може да се појави првут. Новороднечињата може да имаат црвени, рапави печати на образите и темето или на рацете и нозете. Постарите деца и возрасните имаат мошне црвени и со осип делови од кожата која чеша, а најкритичните зони се главно задниот дел од вратот или превоите зад колената.

Симптомите вклучуваат:

 • Сува и чувствителна кожа;
 • Интензивно чешање;
 • Црвена, воспалена кожа;
 • Повсторувачки осип;
 • Сјајни подрачја;
 • Груба кожа;
 • Подрачја кои отекуваат.