Како да се намали дијастолниот(долниот) крвен притисок

Kога ќе го проверите вашиот крвен притисок, ќе ви даде два броја: систолен крвен притисок и дијастолен крвен притисок. Дијастолниот крвен притисок е бројката на дното на отчитувањето на крвниот притисок. На пример, стандарден крвен притисок е 120/80 милиметри жива (mmHg). „80“ е вашиот дијастолен крвен притисок. 

Кога ќе го проверите вашиот крвен притисок, ќе ви даде два броја: систолен крвен притисок и дијастолен крвен притисок. Дијастолниот крвен притисок е бројката на дното на отчитувањето на крвниот притисок. На пример, стандарден крвен притисок е 120/80 милиметри жива (mmHg). „80“ е вашиот дијастолен крвен притисок.

Вашиот дијастолен крвен притисок е количината на сила што вашето срце ја врши на ѕидовите на вашите артерии (крвни садови) помеѓу отчукувањата на срцето кога вашето срце е опуштено. Здравствените услуги сметаат дека нормалниот дијастолен крвен притисок е 80 mmHg. Бројка поголема од 80 може да означува висок дијастолен крвен притисок.

Високиот дијастолен крвен притисок, особено во комбинација со висок систолен крвен притисок, го зголемува ризикот од срцеви заболувања. За среќа, постојат неколку промени во животниот стил, лекови и терапии кои можат да ви помогнат да го намалите дијастолниот крвен притисок и да го намалите ризикот од компликации.

Промени во животниот стил
Истражувањата покажуваат дека различни промени во животниот стил на здраво срце може да го намалат и систолниот и дијастолниот крвен притисок – а со тоа и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.2 Американското здружение за срце ги препорачува следните четири практики на животниот стил кои можат да го намалат крвниот притисок и да ги намалат срцевите заболувања. и помагаат во управувањето со тежината, шеќерот во крвта и нивото на холестерол.

Вежбање
Редовното вежбање и физичката активност во текот на неделата може да ви помогнат да го намалите дијастолниот крвен притисок. Во еден преглед, луѓето кои вежбале повеќето денови во неделата имале дијастолен крвен притисок од 5 до 6 поени помал од оние кои не учествувале во физичка активност.

Експертите препорачуваат да вежбате најмалку 30 минути дневно пет дена во неделата. За да ви помогне да ја постигнете оваа цел, корисно е да изберете физички активности во кои уживате. Овие активности може да вклучуваат одење, танцување, играње тенис, пливање или возење велосипед. Додавањето на тренинзи во вашиот дневен распоред и вежбањето со саканите исто така може да ви помогне да останете мотивирани.

Јадење здрава исхрана за срцето
Друг начин да се намали дијастолниот крвен притисок е да се јаде здрава исхрана за срцето. Утврдено е дека неколку стилови на исхрана (како диетата DASH и медитеранската диета) го намалуваат крвниот притисок. Овие диети се фокусираат на јадење повеќе влакна и калиум и избирање групи на храна како овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови, млечни производи со малку маснотии и живина и риба без кожа.5 Можете исто така да ги менувате овие диети за да вклучите традиционална и културна храна во која уживате .

Обидете се да ја ограничите преработената храна и храната што може да содржи вишок сол, шеќер и нездрави масти. Ако вашиот крвен притисок ве загрижува, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за упатување до нутриционист. Тие можат да ви помогнат да разберете како да ги читате етикетите на состојките и да развиете план за оброци што најдобро одговара на вашите потреби.

Откажување од пушење
Користењето никотин, како што се пушењето цигари и испарувањето може да предизвика скокови на крвниот притисок.6 Пушењето е сериозен фактор на ризик за срцеви заболувања. Тоа, рече, откажувањето од пушење може да помогне да се намали крвниот притисок и да се намали ризикот од компликации поврзани со срцето. Откажувањето од пушењето ладна мисирка не е секогаш лесно. Ако ви треба дополнителна поддршка со оваа навика, може да ви помогне да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита или да контактирате со професионалец за ментално здравје кој е специјализиран за употреба на супстанции.

Добивање квалитетен сон
Истражувањата покажуваат дека недоволното спиење или неквалитетниот сон го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања.7 За време на спиењето, вашиот систолен и дијастолен крвен притисок се пониски. Недоволно спиење или неконзистентен распоред за спиење може да придонесе за негативни здравствени ефекти, вклучително и висок крвен притисок.

За ресторативен распоред на спиење, имајте за цел да добиете најмалку 7 часа непрекинат сон на ноќ. Ако имате проблеми со спиењето или имате симптоми на нарушување на спиењето, контактирајте со вашиот давател на здравствена заштита за да дознаете повеќе за вашите симптоми и да видите дали сте изложени на ризик за состојба како што е опструктивна ноќна апнеја или несоница. Вашиот давател на услуги може да ви помогне да најдете третмани кои го подобруваат спиењето, а со тоа, го намалуваат вашиот дијастолен крвен притисок.

Лекови
Иако промените во животниот стил се одличен начин за управување со крвниот притисок дома, понекогаш можеби ќе ви треба лек кој ќе се комбинира со модификациите што ги правите. Одредени лекови може да го намалат вашиот крвен притисок, но и да го намалат ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Некои вообичаено препишани лекови за шеќер во крвта вклучуваат:

Диуретици (апчиња за вода) како што се Талитон (хлорталидон) и Аквазид (хидрохлоротиазид)
АКЕ-инхибитори како Зестрил (лизиноприл) и Верелан (верапамил)
Блокатори на ангиотензин рецептор (АРБ) вклучувајќи Козаар (лосартан) и Диован (валсартан)
Блокатори на калциумови канали, кои може да вклучуваат Норваск (амлодипин) и Адипин (нифедипин)
Важно е да земате какви било лекови за крвен притисок што ќе ви ги препише лекарот според упатствата. Обидете се да го земате лекот(ите) во исто време секој ден без да пропуштите дози.

Комплементарни и алтернативни терапии
Додека комплементарните лекови не го заменуваат конвенционалниот медицински третман, тие можат да играат одредена улога во намалувањето на вашиот дијастолен крвен притисок. Размислете за следниве опции за третман:

Техники за релаксација: Длабокото дишење, медитацијата и визуелизацијата можат да ви помогнат да го опуштите вашето тело и да го намалите крвниот притисок 
Јога: Прегледот покажа дека луѓето кои правеле јога три пати неделно го намалуваат нивниот дијастолен крвен притисок за приближно 6 mmHg со текот на времето 
Додатоци на омега-3 масни киселини: Едно истражување покажа дека луѓето кои земале додаток на омега-3 масни киселини (како што се таблетите рибино масло) секој ден имале понизок дијастолен крвен притисок.
Додатоци на лук: Иако доказите се мешаат, некои студии сугерираат дека додатоците на лук може да помогнат во намалувањето на дијастолниот крвен притисок10
Екстракт од зелен чај: Краткорочно, екстрактот од зелен чај може да помогне во намалувањето на целокупното ниво на крвен притисок.
Имајте на ум: суплементите не се регулирани од Управата за храна и лекови на САД (FDA). Ако сте заинтересирани да пробате хербален додаток, разговарајте со вашиот провајдер за да видите дали тие се безбедни за вас.

Како да го проверите вашиот крвен притисок дома
Високиот крвен притисок е познат како „тивок убиец“ бидејќи не секогаш предизвикува симптоми, но сепак може да биде штетен за здравјето на вашето срце. Ако имате висок крвен притисок или сте изложени на ризик од хипертензија, проверката на крвниот притисок дома може да биде добар начин да го следите.

За да го измерите вашиот крвен притисок дома, погрижете се да имате уред за крвен притисок кој правилно одговара на вашата рака. Не јадете, пушете, вежбајте или пијте кофеин во 30 минути пред да го проверите крвниот притисок, бидејќи сето тоа може да влијае на вашиот крвен притисок. Исто така, важно е да одите во тоалет и да го испразните мочниот меур пред да го проверите крвниот притисок.

Откако ќе се одморите тивко околу пет минути, време е да го измерите крвниот притисок. Седнете на стол со потпрени стапала и грб и опуштете ја раката на маса за да биде на исто ниво со срцето. Ставете ја манжетната за крвен притисок над вашата гола рака (не преку ракав). Потоа следете ги инструкциите на вашиот уред за крвен притисок за да добиете правилно отчитување. Следете ги резултатите во дневник или во апликацијата за белешки на телефонот за да можете лесно да му ги покажете резултатите на вашиот добавувач на вашиот следен состанок.
За повикување, табелата подолу објаснува што значи читањето на вашиот крвен притисок.