Како да се намали ризикот од руптура на анеуризма на аортата?

Инаку, три четвртини од сите анеуризми на аортата, се однесуваат на стомачната анеуризма на аортата (абдоминална анеуризма на аортата).

Познато е дека лицата кои се изложени на поголем ризик од развој на анеуризма на аортата, треба да се подложат на преглед за да се утврди дали имаат анеуризма на неа. Анеуризмите на аортата претставуваат ненормално проширување на аортата предизвикано од слабеење на ѕидот на аортата. Инаку, три четвртини од сите анеуризми на аортата, се однесуваат на стомачната анеуризма на аортата (абдоминална анеуризма на аортата).

Повеќето пациенти со анеуризма на аортата немаат никакви симптоми се додека не дојде до појава на руптура (пукнатина) на аортата која обично е проследна со оштра и изненадна болка. Клиничката слика зависи од позицијата на анеуризмата.

Но, со скрининг на анеуризмата може да се следи нејзиниот раст и да се интеревенира пред да дојде до компликации и пукање на аортата.

Анеуризми на аортата вообичаено се јавуваат кај повозрасни лица, над 65 години, а останатите ризик фактори вклучуваат атеросклероза, хипертензија (висок крвен притисок), семејна историја на анеуризма на аорта, пореметувања на сврзното ткиво (Марфанов синдром), пушење, дијабетес и зголемен холестерол.

Стомачната анеуризма на аорта се јавува три пати почесто кај мажите, во споредба со жените и се проценува дека околу 5% од мажите постари од 60 години имаат анеуризма на стомачната аорта. Анеуризмата најчесто се открива случајно, со физикален преглед или ренгенска снимка или утразвук. Компјутерската томографија нуди најпроверена информација за големината и опсегот на анеуризмата.