Како да се преживее најдепресивниот месец во годината?

Докажано е дека јануари е најдепресивниот месец во годината, период во кој се соочуваме со насобрани сметки, новогодишни резолуции, студено време, сивило...

Празничната и постпразнична депресија најчесто ги погодува постарите лица, осамените, оптоварените со здравствени проблеми и оние кои се во економска криза. Докажано е дека јануари е најдепресивниот месец во годината, период во кој се соочуваме со насобрани сметки, новогодишни резолуции, студено време, сивило… Освен тоа, истражувањата покажуваат и дека јануари е месец во кој најмногу љубовни двојки ги прекинуваат своите врски. Дури шест од десет парови раскинуваат во првиот месец од годината.

Поминувајте повеќе време на сонце и внесувајте омега-3 киселини

Иако вистинската дијагноза на депресија обично се третира со лекови, оваа краткотрајна депресија најдобро е да ја решите така што за почеток ќе почнете да престанете да размислувате за негативните работи кога сте сами.

Јануари е месец во кој најмногу љубовни двојки ги прекинуваат своите врски

Стимулирајте ги хормоните во мозокот со вежбање, ќе бидете многу посреќни. Изложувајте се на природна светлина колку што можете повеќе, а доколку имате можност престојувајте надвор на сонце барем 15 минути на ден за да апсорбирате што повеќе витамин Д. Консумирајте повеќе здрави омега-3 масни киселини, а нив најмногу ги има во рибите. И, се разбира, поминувајте повеќе време со луѓе кои ви се драги и кои изнудуваат насмевка на вашето лице.