Како да се справите со празничната депресија

Празниците можат да бидат тешки за вашето ментално здравје, но постојат начини да се справите. Празниците често се мешани емоции. За некои, ова е најубавиот период од годината исполнет со семејство, пријатели и причини за славење. За други, тоа може да биде време на длабока тага, размислување, осаменост и расправии. И со немилите настани што се случуваат низ светот во текот на целата година, прославата од секаков вид може да биде најдалеку од вашиот ум.

Празниците можат да бидат тешки за вашето ментално здравје, но постојат начини да се справите. Празниците често се мешани емоции. За некои, ова е најубавиот период од годината исполнет со семејство, пријатели и причини за славење. За други, тоа може да биде време на длабока тага, размислување, осаменост и расправии. И со немилите настани што се случуваат низ светот во текот на целата година, прославата од секаков вид може да биде најдалеку од вашиот ум.

Знаеме дека работите можат да станат тешки, особено во текот на зимата додека го потопувате палецот во сезоната на празници. Но, не треба сами да се движите со празничната депресија. Психологот Даун Потер, PsyD, ги наведува причините за оваа празнична депресија, некои знаци дека ја доживувате – дури и ако не го сфаќате тоа – и како да управувате со овие предизвикувачки празнични периоди.

Што е празнична депресија?
Депресијата на одмор се чувствува многу како обична депресија, но таа е предизвикана од почетокот на празниците, празничните собири, големите семејни собири и присуството или одржувањето на социјални настани. Празничната депресија е слична на „зимскиот блуз“, но може брзо да доаѓа и да си оди како што завршува еден настан, а започнува друг, или може да трае деновите или неделите пред и по сезоната на годишни одмори.

„Празничната депресија може да му се случи на секого од која било возраст, пол, раса, социо-економски статус, сексуална ориентација или други демографски варијабли, бидејќи има толку многу работи што би можеле да ја поттикнат“, појаснува д-р Потер.

„Некој може да го доживее тоа затоа што е студент кој е отсутен на стажирање и не можат да си дозволат да си одат дома за Божиќ. Некој друг може да го доживее затоа што тие се само еден од неколкуте Евреи во мал град и сите постојано им честитаат Божиќ и може да се чувствуваат исклучени или невидени. А некој друг може да го доживее затоа што изгубил некој близок и се чувствуваат неверојатно осамено“.

Како снежна бура од крајот на октомври на Средниот Запад, празничната депресија може да го погоди секого во секое време и понекогаш, дури и кога најмалку го очекува.

„Со празничната депресија, постои чувство да се биде однадвор гледајќи внатре, и идејата дека сите други си поминуваат одлично кога вие не сте или не се чувствувате како да можете“, објаснува д-р Потер.

Причини за празнична депресија
Празниците, како и многу други настани, можат да влијаат на луѓето на многу различни начини. Во зависност од тоа што се случува во вашиот живот во моментов и во светот околу вас, празничната депресија може да предизвика нарушување на вашите односи, вашето ментално здравје и вашата способност да управувате со сè што доаѓа заедно со празничната сезона. Но, што точно го предизвикува?

Празниците, особено, може да бидат тешки за менталното здравје, особено ако се занимавате со некое од следново:

Стресни распореди. Исцрпеноста навистина може да го спречи тоа како се чувствувате за себе и за другите за кои се грижите. И кога сте преоптоварени со стрес, тоа може да доведе до депресија. „Ако сте во големо семејство, може да биде неверојатно стресно обидот да се балансираат различните празнични обврски и координирањето на распоредот, особено ако имате деца“, забележува д-р Потер.
Вршење притисок врз себе. Ако сте личноста која организира или е домаќин на празничен собир, веројатно си вршите голем притисок врз себе да ги исполните многу високите очекувања што си ги поставивте.

Разделба од саканите. „Ако семејството доживеало загуба или е одвоено од саканата личност, тоа може да ги направи празниците тажно време“, додава д-р Потер.
Осаменост. Без разлика дали станува збор за загуба на некој близок или ако немате семејство со кое ќе ги прославите празниците, изолацијата може да доведе до осаменост, тага и депресија во период од годината кога се става толку голем акцент на славењето со другите. „Празниците понекогаш можат да го осветлат она што мислите дека ви недостасува во животот“, сочувствува д-р Потер.
Семејна динамика. На многу луѓе празниците им се стресни поради конфликти и расправии во семејството.
Сезонска депресија. Празниците се совпаѓаат со почетокот на зимата, кога порано се стемнува и температурите паѓаат. Како резултат на тоа, сезонската депресија (сезонско афективно растројство) се зголемува во исто време, понекогаш влијаејќи на искуството на одмор.
Социјална анксиозност. Ако рутински сте вознемирени кога влегувате во друштвени собири и учествувате во настани, поврзувањето со другите за време на празникот може да биде измачувачко и да предизвика извор на емоции.
Траума на одмор. Траумата ја одгледува својата грда глава на секакви начини. Ако сте имале потешкотии со празниците во минатото или сте доживеале итни медицински итни случаи или видови на трауми за време на претходните празнични сезони, тој период од годината понекогаш може да ви го расипе вкусот ако ве потсети на она што сте го поминале претходно.
„Луѓето кои се во вакви околности понекогаш претпоставуваат дека сите останати имаат среќен одмор без стрес“, забележува д-р Потер. „И тоа навистина може да го направи тоа што го чувствувате многу попредизвикувачки“.

Знаци на депресија за време на празниците
Можеби се прашувате: Зошто се чувствувам толку лошо за време на празниците? Без разлика дали сте запознаени со празничната депресија или ова е прв пат навистина да ги искусите овие емоции, има неколку знаци кои ќе ве заинтересираат за тоа што сигнализира нешто поголемо од обичниот зимски блуз:

Се чувствувате депресивно и безнадежно повеќе денови отколку не.
Губење на интерес за работи во кои уживавте.
Постојано се чувствувате вознемирени, нервозни или на работ почесто.
Проблеми со спиењето подолго време.
Наметливи мисли кои тешко се справуваат сами.
Мисли на самоповредување или самоубиство.

Поставете граници
Тешките врски се на тест за време на празниците, особено кога се во прашање семејствата, но постојат начини на кои можете да се подготвите. Не треба да ве натера да се чувствувате лошо за време на празниците.

„Во ред е да одбиете покана или да го напуштите настанот порано“, смирува д-р Потер. „Поставувањето на тие граници е важно, само бидете однапред дека ви е важно да присуствувате, но дека ќе заминете пред крајот“.

И ако сè уште не ви е удобно, секогаш можете да кажете не.

„Не можете да ги направите сите среќни, затоа правете го најдоброто што можете“, продолжува таа. „Ако сте искрени и отворени, полесно е да ги поминете овие тешки настани со чувство дека сте дале се од себе и поголема е веројатноста да извлечете малку уживање од нив“.

И ако се чувствувате вознемирени поради голем собир, д-р Потер советува да поминувате време со оние со кои имате добри односи и да се фокусирате повеќе на интимните врски.

„Фокусирајте го вашето внимание на луѓето со кои се чувствувате удобно. И можеби најдете сојузник со кој ќе можете да ги споделите вашите чувства на анксиозност. Тие можат да ви дадат уверување и да ви помогнат да се насочите околу тешки теми за разговор или непријатна интеракција“.

Остани поврзан
Без разлика дали сте отуѓени од вашето семејство, треба да го поминете одморот одвоено од нив или немате многу семејство, сепак не мора да бидете сами за време на празниците.

„Семејството не е само за оној во кој сте родени, туку и за луѓето со кои се поврзувате“, нагласува д-р Потер. „Поминете време со вашето избрано семејство, луѓето кои ви носат среќа и радост“.

И ако не можете да бидете таму лично, има и други начини да останете во контакт.

„Без разлика дали станува збор за телефонски повик или видео разговор, постојат начини на кои можете да останете поврзани“, вели таа. „Само запомнете, вие не сте обврзани да имате совршен одмор и тоа не ве прави помалку личност или помалку вредни за луѓето во вашиот живот“.

Учествувајте во добротворна работа
И ако се чувствувате како да немате кому да се обратите, можеби можете да побарате нови врски или доброволно да го поминете вашето време со луѓе на кои тоа им е најпотребно.

„Да се направи некој вид добротворна работа или да се помогне на некој начин навистина помага да се поврзете со другите и може многу да ја олесни таа осаменост“, вели д-р Потер.

Ограничете ја употребата на социјалните медиуми
Социјалните медиуми можат да ни дадат искривена перспектива за животите на другите и, следствено, за нашите животи во секое време од годината. Но, ова е особено точно за време на празниците кога секој е поспособен да ја искористи енергијата на својот главен лик.

„Запомнете, она што го гледате на социјалните мрежи е само врвна ролна на нечиј одмор“, предупредува д-р Потер. „Не ја гледате потта и стресот што ги внесува и не можете да правите претпоставки за нивното ниво на среќа“.

Намалувањето на социјалните мрежи може да ви помогне да го намалите сопствениот стрес.

„Тоа може да ве ослободи од чувството дека треба да живеете според нешто“, додава таа. „Потсетете се дека празниците се за поврзување, квалитетно време и споделување радост со другите, а не само една „совршена“ фотографија“.

Побарајте поддршка и помош
Дури и ако преземете некои или сите од овие чекори, сепак може да доживеете стрес, депресија и анксиозност. Одличен начин да ги ублажите тие чувства е да побарате поддршка.

„Ако имате пристап до терапевт, не заборавајте да разговарате за вашите чувства со него, особено во овој период од годината“, предлага д-р Потер. „Ако немате терапевт и мислите дека тоа би можело да биде добра идеја, треба да размислите и да се обратите“.

Но, ако не сте сигурни за терапијата, сепак можете да најдете поддршка кај саканата личност од доверба.

„Разговарајте со близок член на семејството или пријател за тоа низ што поминувате“, вели таа. „Разговорот за овие работи и споделувањето слични чувства може многу да ви помогне да управувате со сопствените чувства кога ќе ве обземат“.