Како да се зајакне имунитетот и да се победат и најтешките болести

Серџ Јурасунас, проф. д-р и еден од предводниците на интегративниот пристап во медицината и третманот на онколошките пациенти со долгогодишно искуство на синергиско лекување од карцином и комбинирани терапии од Португалија неодамна зборувал за тоа дека заболените од рак можат да го зајакнат имунитетот и така значително да го подобрат квалитетот на живот.

„Не постои магичен лек за рак. Традиционалната онкологија се заснова на митот дека туморот може да се уништи само со синтетски лекови. Таквиот став можеби би бил оправдан пред педесетина години, но денес знаеме дека хемотерапијата не ги дава очекуваните резултати, како и дека има многу нуспојави и онколозите често на пациентите не можат да им помогнат ако стандардниот протокол не дава резултати. Тоа е неприфатливо, мораме да бараме понатаму. Не велам дека треба да ја отфрлиме хемотерапијата, но треба да најдеме нешто што ќе го поддржи имуниот систем на пациентите и ќе ги намали нуспојавите“, вели Јурасунас.

Серџ Јурасунас, проф. д-р и еден од предводниците на интегративниот пристап во медицината и третманот на онколошките пациенти

Неговата работа се темели на четириесетгодишна пракса и истражување со користење на нетоксични терапии кои целат кон трите главни обележја на карциномот – апоптоза, ангиогенеза и имунолошки состав. Иако таргетирањето на имунолошкиот состав не е нова стратегија во комплементарната медицина, денес онкологијата се отвора кон имунотерапијата, па се создава нова насока имуноонкологија која ја истакнува потребата од зајакнување на сопствените одбранбени сили на организмот на пациентите.

Како треба да се пристапи кон лекувањето на туморите?

На туморот нужно е да се делува од неколку различни насоки зашто ако се користи само хемотерапијата таа не е доволно делотворна. Имунолошкиот состав на пациентите заболени од карцином, е многу послаб отколку кај здравите личности. Во телото постојат природни имунолошки клетки т.н. убијци – кои се борат против карциномот, но тие често се неактивни. Генот П53 им го привлекува вниманието на онколозите затоа што е најважен во борбата против туморите со оглед на тоа дека ги уништува абнормалните или туморските клетки. Лоша вест е дека П53 мутира кај 50 насто од заболените од карцином. Јурасунас последните 10 години ги поминал истражувајќи ја клиничката примена на туморскиот супресорт П53 и другите апоптотички фактори, тестирајќи ги молекуларните маркери на пациентите, за да го докаже влијанието на лекувањето кое тој и неговиот тим го применуваат.

„За време на бројните клинички и научни студии на тема арабиноксилани, екстракти добиени од оризовите зрна кои можат да ги активираат клетките на имунолошкиот систем, односно да ги придвижат ензимите кои нашите „клетки убијци“ ги користат за да пенетрираат во ткивото на туморот и да го уништат. Шокантно е дека повеќето онколошки оддели не се во состојба да препорачаат ништо со што би се подобрил квалитетот на живот, освен терапијата за намалување на болката, мачнините или анксиозноста.

Нашите истражувања покажале дека имунотерапијата го подобрува квалитетот на живот на пациентите. Резултатите покажале дека имунотерапијата ја поткрена физичката активност за 71 процент, ја намали анксиозноста и го зголеми апетитот, така придонесувајќи за зголемување на телесната маса. Имаме значителни искуства во користењето на терапија на база на арабиноксилани, која во текот на изминатите дваесет и пет години ја користеле неколку илјади заболени од карцином, кои биле вклучени во различни протоколи и комбинирана терапија. Затоа во работата со своите пациенти секогаш комбинирам арабиноксилан со останатите достапни методи внатре во протоколот“, толкува Јурасунас.

Арабиноксиланот и куркуминот ги намалуваат туморските маркери

Јурасунас открива која комбинација се покажала делотворна: „Куркуминот е спој кој цели на повеќето обележја на ракот, вклучувајќи апоптоза, ангиогенеза и активирање на имунолошкиот состав. Арабиноксиланот и куркуминот можат да прават синергија за да запрат прогресијата на циклусот на клетките, така запирајќи го продирањето и растот на клетките на ракот. Според моето искуство, оваа комбинација се покажува како делотворна во намалувањето на туморските маркери и во редуцирањето на ширењето на метастазите.

Разликата е огромна и јас ја гледам на своите пациенти кои комбинираат хемотерапија со природни додатоци во исхраната – изгледаат и се чувствуваат многу подобро. Во својата досегашна работа, имено, сум имал многу случаи на карцином на простата, дури и со метастази. Во последните десет години правам молекуларни тестирања на крвта, генско тестирање, пред и после терапија. Во многу случаи, после три месеци од терапискиот протокол во кој користам арабиноксилан и куркумин, метастазите исчезнуваат“, вели Јурасунас

Тој уште открива и дека на пацинетите кои поминуваат низ хемотерапија секогаш како минимум им препорачува имунотерапија втемелена на арабиноксилан, добиен од билки, која нема нуспојави и не е контраиндицирана со останатите лекови, што значи дека може да се комбинира со други терапии.

Животниот стил, исто така, е важен за оздравување

Јурасунас толкува дека животниот стил е исклучително важен: интегрална исхрана, телесна активност, редукција на стресот.

„Денес во многу кафулиња имате детокс напитоци, луѓето се свесни за потребата да ја сменат својата исхрана, но повеќето и понатаму јадат погрешна храна, брза храна, лоши маснотии. Знаеме дека, на пример, карциномот на дебелото црево е поврзан со прекумерната консумација на црвено месо. Луѓето мора да размислуваат да сторат нешто за себе затоа што здравјето е наша одговорност, не можеме секогаш да се препуштиме на грижата на лекарите. Канцерогените процеси во телото се одвиваат 10 или 15 години, а луѓето не се ни свесни што им се случува. Тоа упатува на важноста на животниот стил“, објаснил лекарот и нагласил: „Исто така, важно е пациентот да се труди и да верува дека одреден третман му помага. Имено, заболените од карцином често се во тешка ментална состојба, изгубени се, депресивни. Затоа мораме да се трудиме да им понудиме најдобро што имаме, а моментално, ако зборуваме за имуномодулатори, арабиноксиланот е најдоброто што сум го пробал. Им го нудам на пациентите веќе 25 години и за тоа имам добри причини.“