Како да се заштите од салмонела – бактерија која демне во летниот период

Почесто се појавува летно време, бидејќи повисоките температури се во корист на развојот на бактериите во храната.

Салмонелата не секогаш мора да се добие преку храна, а почеста е во лето, поради високите температури кои и го овозможуваат развојот и ширењето. Најдобар лек е превентивата затоа посветете внимание на овие работи:

Салмонелата го сака летото и топлината. Уште се нарекува и болест на нечисти раце и може да се шири преку контакт, но може да се појави во термички послабо обработената храна каде што преживува. Почесто се појавува летно време, бидејќи повисоките температури се во корист на развојот на бактериите во храната. Ако јадете надвор, многу е важно ладната храна секогаш да ја држите ладна, а топлата топла.

За да спречите развој на салмонела во текот на летото, следете ги овие упатства:

  • Мијте ги рацете многу често, колку што е можно повеќе;
  • На децата посветете им поголемо внимание, и пред и после јадење измијте им ги рацете, особено ако јадат надвор и претходно си играле;
  • По користење на сурово месо, при готвење, раката секогаш измијте ја со сапун и топла вода.