Како да знаете дали е КОВИД-19, настинка или алергија

Симптомите може да се преклопуваат и да биде тешко да се разликуваат, но има некои значајни разлики. Кашлица. Метеж. Главоболка. Воспалено грло. Тие се вообичаени симптоми кои можат да ве натераат да се прашувате што се случува и како брзо да се подобрите. Дали е COVID-19 или настинка? Или можеби се работи за вашите алергии кои почнуваат со голема брзина?

Симптомите може да се преклопуваат и да биде тешко да се разликуваат, но има некои значајни разлики. Кашлица. Метеж. Главоболка. Воспалено грло. Тие се вообичаени симптоми кои можат да ве натераат да се прашувате што се случува и како брзо да се подобрите. Дали е COVID-19 или настинка? Или можеби се работи за вашите алергии кои почнуваат со голема брзина?

Дали треба да го чекате? Да се јавите на лекар? Направете тест за COVID-19?

Сите се легитимни прашања. И обичните. Бидејќи СОВИД-19, настинките и алергиите понекогаш може да се чувствуваат слично. Но, знаејќи што влијае на вас, може да направи голема разлика во тоа како управувате со симптомите и повторно да почнете да се чувствувате повеќе како себе.

Разговаравме со отоларингологот Мајкл Бенингер, доктор на науки, за симптомите и третманите за СОВИД-19 наспроти настинки наспроти алергии за да можете да добиете подобра идеја за тоа со што се соочувате и да се чувствувате подобро побрзо.

Табела за брза референца: СОВИД-19, симптоми на настинка и алергија
Подолу се дадени некои од најчестите симптоми на СОВИД-19, настинки и алергии кај возрасните. Тоа не е исцрпна листа на симптоми и начинот на кој ги доживувате симптомите на секоја состојба може да биде различен од другите луѓе.

На пример, COVID-19 не секогаш доаѓа со треска или губење на вкус и мирис, иако може. И може да почувствувате гадење кога имате настинка или алергии кога вишокот слуз се истекува во стомакот и предизвикува иритација. Но, тоа не е секогаш случај.

Симптом СОВИД-19 Алергии на настинка
Течење или затнат нос. X X X
Главоболка. X X X
Замор. X X X
Воспалено грло. X X X
Мускулни болки и болки. X X
Скратен здив или отежнато дишење. X X (алергиска астма)
Сува кашлица. X X
Треска. X
Трескање. X
Дијареа. X
Гадење или повраќање. X
Губење на мирис и вкус. X
Кивање. X X
Влажна кашлица. X
Чешање или насолзени очи. X
Кои се некои начини да се направи разлика помеѓу СОВИД-19, настинки и алергии? Д-р Бенингер споделува што да барате.

Настинки наспроти СОВИД-19
Настинките и СОВИД-19 се вирусни респираторни заболувања. Тоа значи дека тие се предизвикани од вируси кои влијаат на вашите дишни патишта и бели дробови.

И настинката и СОВИД-19 може да предизвикаат симптоми како што се:

Конгестија на синусите.
Главоболка.
Течење или затнат нос.
Воспалено грло.
Замор.
Мускулни болки и болки.
Сепак, постојат некои клучни разлики кои можат да ви помогнат да знаете дали се справувате со СОВИД-19 наспроти настинка.

„За некои луѓе, СОВИД-19 предизвикува треска и треска, иако тоа не е секогаш случај“, забележува д-р Бенингер. „COVID-19, исто така, може да предизвика ГИ симптоми, како гадење, повраќање и дијареа кои не се типични за обичната настинка или алергии“.
Дополнително, еден од белезите на СОВИД-19 е дека луѓето можат да ги загубат сетилата за мирис и вкус. Тоа може да се случи кај некои луѓе со настинки или алергии, но обично тоа е само мало намалување на тие сетила. Значително губење на вкусот и мирисот е многу поверојатно да биде знак за COVID-19.

Најдобар начин да знаете дали имате работа со настинка или COVID-19 е да направите тест за COVID-19.

„Поновите, поблаги соеви, СОВИД-19 може да се манифестира многу слично на обичната настинка, па затоа е многу потешко да се разликува без тестирање“, потврдува д-р Бенингер.

Алергии наспроти СОВИД-19
Ако знаете дека имате еколошки алергии, како што се алергии на првут од домашни миленици, полен, прашина или мувла, веројатно сте искусен професионалец во забележувањето на симптомите. Чешањето на очите, чешањето на грлото и застојот веројатно се појавуваат во релативно предвидливи времиња, како пролет или есен.

Но, дури и ако е вашата сезона на алергии, тоа не значи дека секогаш можете да ги обвинувате шмркањата на изобилството на хистамин.

Симптомите на алергии и COVID-19 може да се преклопуваат. Значи, лесно е да не знаеш точно со што си имаш работа.

Една клучна разлика е во тоа што алергиите имаат поголема веројатност да предизвикаат чешање, насолзени очи, кои не се типични за СОВИД-19 или обичната настинка.

И додека отежнато дишење и отежнато дишење се вообичаени симптоми поврзани со СОВИД-19, тие исто така може да бидат знаци на астма што може да се разгорат со сезоната на алергии. Ако имате потешкотии со дишењето, но немате треска или стомачни проблеми, алергиската астма, а не СОВИД-19, може да биде виновникот.

Луѓето со алергии и алергиска астма треба да останат на врвот на нивниот третман, советува д-р Бенингер, особено затоа што луѓето со респираторни проблеми се изложени на поголем ризик од потенцијално тешка болест од СОВИД-19.

„Ако можете да спречите влошување на симптомите на алергија, многу е поголема веројатноста дека ќе ви биде полесно да управувате со алергиите и да избегнете посериозни компликации ако навистина добиете COVID-19“, споделува д-р Бенингер.

Тој препорачува да започнете со лекови и рутини за алергии, како што се антихистаминици и плакнења со сол, рано во сезоната на алергии. Тоа може да помогне да ги сведете симптомите на алергија на минимум и да го намалите ризикот од комплициран случај на СОВИД-19.

Настинки наспроти алергии
Значи, имате симптоми слични на настинка. Но, вие сте биле негативни на тестот за СОВИД-19. Како да знаете дали е алергија или настинка?

Еден начин да се каже е да се даде неколку дена.

Настинките земаат главно предвидлив тек кој трае околу седум до 10 дена, истакнува д-р Бенингер. Вашите симптоми може да започнат на блага страна со скокоткање во грлото или течење на носот. Тие потоа го достигнуваат својот врв околу четири дена со симптоми како болка и замор. Потоа, тие симптоми почнуваат да се повлекуваат (понекогаш, оставајќи досадна кашлица по неа).

Но, симптомите на алергија се со поголема веројатност да се задржат со недели или дури месеци, во зависност од вашата изложеност на алергени кои го поттикнуваат вашиот имунолошки систем. Тие обично не се подобруваат или се влошуваат во тој временски период без третман.

Друг знак дека можеби станува збор за настинка, а не за алергии е ако размислите за видот на кашлицата што ја имате. Алергиската кашлица има тенденција да биде сува. И тие може да предизвикаат отежнато дишење – звук на свиркање. Настинките се со поголема веројатност да создадат влажна кашлица. Тоа е, кашлица што предизвикува слуз.

Управување со СОВИД-19, настинки и алергии
Најдобрата превенција од тешки симптоми на СОВИД-19 е вакцината. Вакцинирањето нема да значи дека не можете да се заразите, но може да го намали ризикот од сериозни компликации.

Ако мислите дека имате КОВИД-19, а не сте настинати или алергии, единствениот начин да знаете со сигурност е да направите тест за COVID-19.

Ако тестот е позитивен, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита ако сте загрижени за вашите симптоми и побарајте итен третман ако имате:

Проблеми со дишењето.
Болка или притисок во градите.
Конфузија.
Неможност за будење.
Сини усни или лице.
Ако се работи за настинка или алергии со кои се соочувате, лековите што се издаваат без рецепт и домашните лекови можат да помогнат.

Не постои третман за обична настинка, но средствата за ослободување од болка и деконгестиви може да ги намалат вашите симптоми. И оние домашни лекови за настинка можат да помогнат, исто така. Погрижете се да се одморите многу, да останете хидрирани и да размислите да користите овлажнител.

Ако кивате поради алергии, лековите како антихистаминици и деконгестиви може да делуваат. Избегнувајте ги вашите предизвикувачи на алергија кога е можно и избијте го нети тенџерето за да ја отстраните прекумерната слуз.

И ако не сте сигурни со каков вид на бубачка или пиштол се справувате, не двоумете се да контактирате со давател на здравствена заштита, како лекар од примарна здравствена заштита.

„Може да биде многу тешко за луѓето да знаат дали се соочуваат со настинка, грип, алергии, КОВИД-19, РСВ и многу други состојби кои влијаат на нас“, се согласува д-р Бенингер. „Посегнете рака. Вашиот давател на здравствена заштита може да ви помогне да го достигнете дното и да препорача третмани што ќе направат да се чувствувате подобро побрзо“.