Како јазикот може да открие дека нешто не е во ред со вашето здравје?

Оваа практична самодијагностика може да ја направите дома, а се што ви треба е огледало. Еве кои се знаците со кои јазикот во зборува дека можеби нешто не е во ред со вашето здравје.

Мали бели дамки – Тие често може да се видат кај пушачи, безболни се и обично безопасни, но сепак се смета дека понекогаш може да бидат разни знаци на рал. Овие мали бели дамки, имаат околу 5% шанса да се развијат во некој тип на рак, и ако ги воочите посоветувајте се со стоматолот, без разлика дали пушите или не.

Бел јазик – Може да биде показател на некои инфекции, како кандида. А, може да значи и дека имуниот систем е ослабен поради земање антибиотици.

Јазик со боја на јагода – Најчеста причина е недостаток на витаминот Б12 или железо.

Црвени лезии на јазикот- Црвените лезии обично значат рак, па веднаш побарајте лекарски совет.

 

Рани во устата – Понекогаш може да бидат болни и обично предизвикани од стрес. А се наоѓаат обично на внатрешната страна на образите и сами исчезнуваат сами од себе за две недели.