Како музиката делува на вашето здравје, на вашето тело, на вашиот мозок

Без разлика на вашата раса, етничка припадност, возраст или пол, музиката е вообичаен феномен кој влијае на сите. Музиката може да биде моќна алатка со нејзината способност да предизвикува силни емоционални реакции. На пример, музиката може да доведе до ослободување на допамин, невротрансмитер за добро чувство. Музиката е присутна во секојдневниот живот на повеќето луѓе. Овде, ние одговараме на прашања за тоа како музиката може да влијае на вашиот мозок и тело.

Без разлика на вашата раса, етничка припадност, возраст или пол, музиката е вообичаен феномен кој влијае на сите. Музиката може да биде моќна алатка со нејзината способност да предизвикува силни емоционални реакции. На пример, музиката може да доведе до ослободување на допамин, невротрансмитер за добро чувство. Музиката е присутна во секојдневниот живот на повеќето луѓе. Овде, ние одговараме на прашања за тоа како музиката може да влијае на вашиот мозок и тело.

Дали музиката го менува расположението и го ублажува стресот?

Краткиот одговор е, да! Изо-принципот е алатка која одговара на искуството за слушање музика со моменталното расположение или емоција, а потоа постепено се префрла на музика што го претставува посакуваното расположение или емоција. Ако сакате да слушате песна што ја спојувате со лутина или тага, повелете, но не дозволувајте да се повторува премногу пати. Продолжете со музика на расположението што го посакувате. Музичката плејлиста која постепено се движи од непријатни емоции кон удобни може да биде здрава стратегија за справување и да ја олесни позитивната промена на расположението.

Активното создавање музика позитивно влијае на невротрансмитерите, како што се допаминот и серотонинот, кои влијаат на расположението. Допаминот влијае на фокусот, концентрацијата, меморијата, спиењето, расположението и мотивацијата. Слично на тоа, серотонин влијае на расположението, режимот на спиење, анксиозноста и болката. Активното создавање музика може да вклучи пеење, свирење инструмент или создавање музика по електронски пат. Правењето музика, особено пеењето во група, ни помага да се чувствуваме поврзани со други луѓе поради производството на хормонот окситоцин. Пеењето ги синхронизира шемите на дишење за да промовира релаксација и да го намали хормонот кортизол, „хормонот на стрес“.

Какви емоции може да ве натера да почувствувате музиката?

Музиката може да ја потврди вашата моментална емоционална состојба и да влијае на вашата емотивна дестинација. Повторно, изо-принципот може да ни помогне да ги доживееме саканите емоции. Најефективно функционира кога за прв пат ќе најдеме песна што одговара на нашето моментално чувство или расположение. Во музичката терапија, емоционалната регулација често се решава. Музиката може да предизвика многу, ако не и сите, емоции. Знаејќи се себеси и која музика ја спојувате со вашите емоции ќе ја подобри саморегулацијата или „чувствувањето на вашите чувства“.

Музиката и емоциите се лични, културни и поврзани со претходни искуства. Песната нема на сите да им даде исто чувство. Тоа е убавината на различноста во музиката и наклонетоста во различни култури и временски периоди. Истражувањето го припишува овој феномен на пораките што нашите култури и искуства им ги доделиле на звуците пред да слушате песна.

Додека културата, сеќавањата и асоцијациите влијаат на музиката и емоциите, Беркли најде преклопување меѓу културите и состави интерактивна музичка мапа заснована на одговорите на луѓето со 13 емоционални димензии за кои луѓето во Кина и САД самите се пријавија. Можете да ја проверите интерактивната музичка карта на Беркли за да дознаете што прави да се чувствувате музиката.

Какво влијание има музиката врз меморијата?

Музиката може да помогне да се задржат основните информации и покрај губењето на меморијата. Музичката меморија се складира во хипокампусот, централно лоциран во мозокот. Затоа, возраста или болеста негативно ќе влијаат врз музичките сеќавања.

Музичкиот мнемонички уред е природен начин за меморирање и потсетување информации. Како деца, преку песни учиме разни академски и општествени концепти. Слично на тоа, овие стратегии за меморија се многу ефикасни за возрасните. Всушност, нашиот мозок автоматски ги „пополнува празнините“ кога песната одеднаш ќе престане.

Музикотерапевтите често ги инкорпорираат овие техники со поединци за да го подобрат задржувањето на меморијата или развојните цели за учење. Музиката може да активира спомени и да не потсетува на места, настани или луѓе. Познатата мелодија може да предизвика емоции поврзани со тие спомени.

Какви промени има музиката на вашето тело?

Пеењето, свирењето инструменти, па дури и танцувањето може да ја подобрат толеранцијата на болка. Истражувачите откриле дека физичкото движење што се користи за создавање музика обезбедува синхронизирана активност што значително го зголемува прагот на болка. Музикотерапевтите се специјално обучени лекари кои користат музика за да се справат со цели како што е намалување на болката.

Бидејќи музиката е често пријатна активност, таа може да го активира ослободувањето на ендорфин, што создава општо чувство на благосостојба. Музикотерапијата може успешно да ја намали постоперативната болка, физичката напнатост и да влијае на отчукувањата на срцето и дишењето. Брзата музика има тенденција да го зголеми пулсот и крвниот притисок. Бавната музика има тенденција да го намали пулсот и крвниот притисок, како и стапката на дишење.

Како музиката влијае на однесувањето?

Музиката може да влијае на однесувањето со тоа што ќе биде мотиватор, тајмер за завршување на задачите или подобрувач на расположението. Тоа може да влијае и на нашите навики за купување.

Музиката се користи во рекламирањето за да се поттикне препознатливоста на брендот и да се создаде блискост и позитивно поврзување со различни производи.

Помладите купувачи поминуваат повеќе време во шопинг кога продавниците пуштаат инструментална музика. Постарите купувачи поминуваат повеќе време на шопинг кога има музика што свири со текстови.  Средните генерации веројатно ќе потрошат повеќе пари ако класичен рок свири во продавница. Генерациите постари од нив имаат помала веројатност да трошат пари ако се слуша музика.

Ако купувате вино за празниците, внимавајте дека класичната музика може да направи да се чувствувате удобно и да потрошите малку повеќе пари од оние топ 40 хитови.

Соработниците на продавницата се друга група на луѓе кои се под големо влијание на музиката. Луѓето кои работат во малопродажба имаат поголема веројатност да се ангажираат со клиентите и да бидат позитивно расположени ако не мораат да слушаат иста музика цел ден.

Зошто уживаме во празничната музика?

Празничната музика е возило што ги пренесува светите и секуларните приказни на сезоната. Луѓето може да уживаат во празничната музика бидејќи клучните културни и традиционални настани често се испреплетуваат. Музиката негува заедница, сеќавање и прослави.

Познат како фестивал на светлината, Ханука често се поврзува со музика и танцување. Почнувајќи од ноќта во Ерусалим, веројатно ќе слушнете како луѓето пеат „Маоз Цур“. Во некои семејства, пеењето песни додека се палат свеќите од менора е дел од нивните ценети традиции.

Божиќната музика може да се поврзе со свети или секуларни аспекти од животот на луѓето. Луѓето украсуваат куќи комбинирајќи светла со музика. Семејствата возат по улиците свирејќи божиќна музика за да создадат спомени со своите деца. Пеење во населби или слична традиција наречена Паранда во Порторико, вклучува пеење до и со вашите заедници користејќи традиционална музика и инструменти.

Паѓајќи директно по Божиќ, Кванза е нерелигиозен и неполитички празник кој потекнува да ги зближи црните Американци. Музиката во Кванза вклучува раскажување приказни, танцување, тапање и пеење. Основан во 1966 година, празникот го одбележува африканското наследство на историјата, културата и традициите на многу црни Американци.

Исто така, музиката на Балканот, како и во Македонија содржи посебно место во прославите на Велигден или свадбените веселби.Тогаш луѓето со фолк или популарна музика ги ослободуваат своите емоции и стресот насобран од урбаниот живот, притоа исполнувајќи ги своите желби низ песни и музика која носи некаква порака за њубов, здравје, успех.

Иако многу луѓе имаат убави спомени и традиции со празничната музика, важно е да се биде внимателен. Некои луѓе имаат подеднакво болни спомени поврзани со празнична музика или песни.

 

Музикотерапија

Музикотерапевтите се обучени клинички професионалци кои користат музика за да постигнат физички, емоционални, когнитивни и социјални цели. Има музички терапевти во Tallahassee Memorial Healthcare во различни клинички услови и преку часови. Можете исто така да ја пребарувате веб-страницата на Одборот за сертификација за музички терапевти за да најдете музички терапевт во вашата област.