КАКО НАЈЛЕСНО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ШТО Е ВО ПРАШАЊЕ: Дали сте само настинати или имате воспаление на синуси?

Ако ви тече носот, сигурно претпоставувате дека се работи за настинка. Но, ако состојбата не престанува или се чувствувате полошо, можеби е во прашање воспаление на синусите.

Важно е да знаете дека, иако можат да се јават слични симптоми, настинката и воспалението на синуси се всушност различни болести. Еве што мрате да знаете:

ШТО Е НАСТИНКА?

Обичната настинка е вирусно воспаление на слузницата на носот и предниот дел од ждрелото, која се карактеризира со изразено течење на носот, кивање, чувство на затнатост на носот и ушите, сувост, стегање и лесна болка во грлото.  Обично не се присутни општи симптоми. Болеста почнува по инкубација од 1 до 3 дена и најчесто трае околу една недела, по што доаѓа до целосно оздравување.

Симптомите на настинка вклучуваат:

 • Болно грло
 • Течење на нос
 • Кашлица
 • Кивање
 • Главоболка
 • Болка во телото

ШТО Е ВОСПАЛЕНИЕ НА СИНУСИ?

Воспалението на синуси означува воспаление и отекување на синусната слузница, може да биде бактериско, вирусно, па дури и габично. Назачестени симптоми се притисок во главата и главоболка, обилен исцедок од носот и зад носот, кај посилните воспаленија и покачена температура. Ако има гноен секрет тоа покажува дека можеби се работи за бактериско воспалене. Исцедок со сукрвица од носот исто така зборува за воспаление и треба подетално да се прегледа целата носна шуплина. Според Американскиот центар за алергии, астма и имунологија, симптомите на воспаление на синусите вклучуваат:

 • Постаназално капење
 • Зелена боја на слузта од носот
 • Чувствителност на лицето под очите или челото
 • Болка во предниот дел на главата
 • Болни заби
 • Кашлица
 • Температура
 • Замор
 • Лош здив


КОГА ПОРАДИ СИМПТОМИТЕ ТРЕБА ДА ОТИДЕТЕ НА ЛЕКАР?

Докторите советуваат да почекате една недела, а ако вашите симтоми не реагираат на природните лекови (мед, пилешка супа, чај), како и на лековите без рецепт за олеснување на затнатиот нос, кашлица…, одморањето и рехидрирањето во рок од 7 до 10 дена, или симптомите се влошиле, важно е да отидете на лекар. Ако често се наоѓате во ваква ситуација, лекарите советуваат да посетите оториноларинголог за да утврдите дали зад овој чест проблем во позадина не стои некоја друга болест.