Како ниската самодоверба влијае на изгледот на кожата

Од време на време на секого му се случило денот да му почне со утро во кое ништо не му оди од рака. Од косата, која едноставно не може да се среди, до кожата која е изритирана. Но, дали некогаш сте имале лош ден, кој траел малку подолго?

Стресот влијае на изгледот – Кога ќе забележите дека не изгледате убаво штом се разбудите и дека истата таа ситуација се повторила и следното утро, почнувате негативно да размислувате, да се прашувате зошто тоа се случува и зошто не може ништо да направите. Тие негативни мисли, поврзани за изгледот, самата ситуација ја прават полоша, вели психијатарот и експертот за самодоверба, Кристоф Андре.

„Кога сте под стрес, крвта оди директно во органите, што ни помага различно да реагираме. Кожата не се хидрира како што треба и не се негува. Тоа не е сериозен проблем кога е во помала доза, но ако константно се зголемува – тоа не е добро„.

Работете на својата самодоверба – „Да се чувствувате убаво заради физичкиот изглед е еден од најважните фактори кои влијаат генерално на самодовербата на човекот„, вели Андре „Но, убавината е единствена на секој човек и често елемент кој предизвикува „лош ден„,.

„Секој има различна поврзаност со својата убавина. За некои тоа создава анксиозност, за некои доверба. Позитивниот став и самодоверба се многу подлабоки отколку што се мисли„.

Запомнете дека нема засекогаш да се чувствувате така

Како и честите совети да поминувате повеќе време вежбајќи во теретана, да се социјализирате со пријателите и семејството и да избегнувате храна богата со шеќери и млечни производи кои предизвикуваат воспаленија. Докторот исто така вели дека е многу важно да запаметите оти тоа чувство сигурно ќе помоине.

„Самодовербата може да варира од најниско до највисокоп ниво – само затоа што се чувствувате одлично заради изгледот, еден месец, не значи дека секогаш така убаво ќе се чувствувате, вели д-р Андре, и додава: „Запомнете, нормално е да се чувствувате убаво заради својот изглед  еден ден, а следниот не, па не би требало да казнувате заради таквите чувства„.