Како се пресметува овулацискиот циклус

Запознавањето со циклусот на овулација е особено важно за жените кои се обидуваат да забременат.

Важно е да се разбере и познава овулацискиот циклус. Она што е збунувачко е фактот дека многу нешта се случуваат во организмот за време на овој процес. Но, кога еднаш ќе се научат сите важни работи поврзани со овулацискиот календар на телото кој е тесно поврзан со менструалниот циклус, станува јасно зошто жените чувствуваат одредени симптоми во тој период од месецот.

Запознавањето со циклусот на овулација е особено важно за жените кои се обидуваат да забременат.

Постојат истражувања кои покажуваат дека овулацијата е причина за ПМС и неговите непријатни нуспојави, а за да се одржи правилен образец, најдобро е да се избегнуваат работи како што се пушење и нездрава изхрана, кои се поврзани со пореметен циклус на овулација.

Гинеколог Џенифер Броуинг ги објаснува принципите на овулација:

Образецот на овулација е поврзан со менструалниот циклус.

“Жената овулира 12 до 16 дена пред менструацијата. Ако женскиот циклус е долг 28 дена, а првиот ден од циклусот е првиот ден од крварењето пред 14 часот, тогаш овулира од 12. до 16. ден. Ако циклусот е долг 30 дена, тогаш овулира од 14. до 18. ден“, појаснува гинекологот.
Овулацијата може да варира од менструален циклус до менструален циклус, но обично се јавува седмиот ден од циклусот и дури 21. ден на циклусот. Прв ден се смета првиот ден од менструалниот циклус.