Како сексот влијае врз здравјето на мажите?!

Студија потврдува дека честите ејакулации кај мажите во 40-те години ги намалуваат шансите за развој на рак на простата за 30 проценти.

Според студијата на Националниот институт за тумори, мажите кои постигнувале по 21 или повеќе оргазми секој месец – имале за 15 отсто помал ризик од појава на рак на простата во споредба со мажите кои ејакулирале само еднаш неделно.

Истата студија потврдува дека честите ејакулации кај мажите во 40-те години ги намалуваат шансите за развој на рак на простата за 30 проценти. Овие резултати воопшто не се занемарливи ако се има предвид дека овој облик на рак е еден од најчестите кај мажите, а, исто така, е и еден од најсмртоносните.

Се прашувате како ве штитат честите ејакулации? Со ејакулацијата се чисти спермата и другите течности, кои можат да блокираат или воспалат делови од простата. Честите оргазми ги отстрануваат растворливите масти и канцерогените материи од организмот.

Дали честата мастурбација има исти ефекти како и сексот? Опсежна стидија од Велика Британија потврдува дека само сексуалниот однос, но не и мастурбацијата, има позитивни ефекти врз здравјето: ја намалува стапката на депресија, го подобрува расположението, функционирањето на срцето и протокот на крв.