КАРДИОЛОГ ОТКРИВА: Кои се петте најчести причини за инфаркт – може да го спречите

Според пишувањата на Центарот за контрола и превенција на болести, секои 40 секунди некој диоживува инфаркт.

Сепак, со промена на животните навики кои вклучуваат здрава исхрана, а престанување со пушење цигари и консумирање алкохол, може да се спречи таков исход, а тоа го советува д-р Тарак Рамбхатла, кардиолог кој ги открива петте најчести причини за појава на инфаркт и советува како да го спречите.

5 ПРИЧИНИ ЗОШТО ДОАЃА ДО ИНФАРКТ

Според зборовите на лекарот, овие се најчестите причини за појава на инфаркт:

  1. Неконтролирани ризик фактори поради висок крвен притисок
  2. Високи нивоа на холестерол
  3. Игнорирање на советите на лекар околу земањето лекови
  4. Историја на болести во семејството
  5. Прескокнување на превентивните прегледи како би се избегнал ризик фактор и да се спречи болеста во појавувањето

ШТО ПРЕДИЗВИКУВА СРЦЕВ ИНФАРКТ

Д-р Рамбхатла какон најзначајна причина за срцев инфаркт е запушување на самите шуплини на срцевите артерии со згрутчување на местото на веќе постоечко стеснување со атеросклеротски плак. Но, со откачување или пукање на делот на таквиот плак, со движењето на крвта може да отпловаѕ негови фрагменти во долните, периферни делови на рвните садови и да ги запуши. Повеќето срцеви инфаркти или делот од срцето погодено од запушената артерија првенствено зависи од подрачјето кое таа артерија го обезбедува со крв, од нејзината разгранетост, местото на самото запушување.

КОЈ Е ВО РИЗИЧНА ГРУПА ОД ПОЈАВА НА ИНФАРКТ

“Висок холестерол, дијабетес, висок притисок и историја на болести во земејството сс ризик фактори, но важно е да се додаде дека не треба да се јават овие фактори, понекогап само еден е доволен да доведе до запушување на крвните садови и инфаркт на миокардот“, посочува докторот.