Кардиоваскуларно здравје: Разноликоста на цревниот микробиом влијае на атеросклерозата

Откритието покажува дека со помош на пробиотици, лекови и правилна исхрана може да се подобри кардиоваскуларното здравје и да се намали ризикот од срцев удар

Британските научници од Универзитетот во Нотингем и Кралскиот колеџ во Лондон откриле дека бактериската разновидност во цревниот микробиом многу влијае врз стврднувањето на артериите познато како атеросклероза, која е познат ризик фактор за кардиоваскуларна болест.

Степеност на крутост на артериите бил поголем кај лица со помала разновидност на добри бактерии во цревата.

Споменатото откритие покажува дека со помош на пробиотици, лекови и правилна исхрана може да се подобри кардиоваскуларното здравје и да се намали ризикот од срцев удар.

Инаку, недостатокот на биоразноликост на микробиомот на цревата е поврзан со многу болести, вклучувајќи ја и дебелината, дијабетесот и воспалителната болест на цревата.

Исто така, треба да се има предвид дека воспалението придонесува за стврднување на артериите – атеросклероза, пишува „EurekAlert!“.