Карцином на грло, колку често се јавува и кај кого

Од карцином на грло речиси двојно повеќе заболуваат мажите. Најчесто тоа се луѓе во средни години, од 50 до 70 години

Карциномот на грло има свои ризик фактори во кои влегуваат, пушењето и пиењето алкохол, неправилната исхрана, која е сиромашна со белковини, витамини и минерали, како и ослабениот имунитет заради постојана изложеност на хемиски испарувања од бои, лакови и друго.

Од карцином на грло речиси двојно повеќе заболуваат мажите. Најчесто тоа се луѓе во средни години, од 50 до 70 години.

Сепак, најновите статистики покажуваат дека во последните години ракот на грло се јавува почесто и кај жените и кај помладите лица.

Најчести симптоми на ракот на грло се засипнат глас или промена на бојата и јачината на гласот, особено ран знак кај ракот на гласните жици.

Симптом на ракот на грло е е отежнатото или болно голтање и чувство на туѓо тело во грлото, како и оток (чвор) на вратот.

Еден од симптомите е и отежнатото дишење, лош мирис од устата, како и необјасниво намалување на телесната тежина во краток период