Коензимот Q10 е антиоксиданс што вашето тело го произведува природно и служи за раст

Нивоата на CoQ10 во вашето тело се намалуваат како што стареете. Исто така, откриено е дека нивоата на CoQ10 се пониски кај луѓе со одредени состојби, како што се срцеви заболувања, и кај оние кои земаат лекови за намалување на холестеролот наречени статини.

Коензимот Q10 (CoQ10) е антиоксиданс што вашето тело го произведува природно. Вашите клетки користат CoQ10 за раст и одржување.

Нивоата на CoQ10 во вашето тело се намалуваат како што стареете. Исто така, откриено е дека нивоата на CoQ10 се пониски кај луѓе со одредени состојби, како што се срцеви заболувања, и кај оние кои земаат лекови за намалување на холестеролот наречени статини.

CoQ10 се наоѓа во месото, рибата и јаткастите плодови. Количината на CoQ10 пронајдена во овие диететски извори, сепак, не е доволна за значително да ги зголеми нивоата на CoQ10 во вашето тело.

CoQ10 додатоците во исхраната се достапни како капсули, таблети за џвакање, течни сирупи, наполитанки и IV. CoQ10 може да помогне во спречување или лекување на одредени срцеви заболувања, како и главоболки од мигрена.

Што вели истражувањето
Истражувањето за употребата на CoQ10 за специфични услови и активности покажува:

Срцеви состојби. Се покажа дека CoQ10 ги подобрува симптомите на конгестивна срцева слабост. Иако наодите се мешани, CoQ10 може да помогне во намалувањето на крвниот притисок. Некои истражувања, исто така, сугерираат дека кога се комбинира со други хранливи материи, CoQ10 може да помогне во закрепнувањето кај луѓето кои имале операции на бајпас и срцеви залистоци.
Дијабетес. Иако се потребни повеќе студии, некои истражувања сугерираат дека CoQ10 може да помогне во намалувањето на холестеролот на липопротеини со ниска густина (LDL) и нивото на вкупниот холестерол кај луѓето со дијабетес, намалувајќи го нивниот ризик од срцеви заболувања.

Паркинсонова болест. Неодамнешните истражувања сугерираат дека дури и високите дози на CoQ10 не ги подобруваат симптомите кај луѓето со Паркинсонова болест.
Миопатија индуцирана од статини. Некои истражувања сугерираат дека CoQ10 може да помогне во олеснување на мускулната слабост и болката понекогаш поврзани со земање статини.
Мигрена. Некои истражувања сугерираат дека CoQ10 може да ја намали фреквенцијата на овие главоболки.
Физички перформанси. Бидејќи CoQ10 е вклучен во производството на енергија, се верува дека овој додаток може да ги подобри вашите физички перформанси. Сепак, истражувањата во оваа област дадоа мешани резултати.

Зелено светло: Генерално безбедно
Генерално безбедно
Додатоците на CoQ10 може да бидат корисни за лекување на состојби како што се конгестивна срцева слабост и спречување на мигрена. CoQ10 се смета за безбеден, со малку несакани ефекти. Сепак, не заборавајте да го земате овој додаток под надзор на вашиот лекар.

Безбедност и несакани ефекти
Се чини дека додатоците на CoQ10 се безбедни и предизвикуваат неколку несакани ефекти кога се земаат според упатствата.

Благите несакани ефекти може да вклучуваат дигестивни проблеми како што се:

Болка во горниот дел на стомакот
Губење на апетит
Гадење и повраќање
Дијареа

Други можни несакани ефекти може да вклучуваат:

Главоболки и вртоглавица
Несоница
Замор
Чешање или осип на кожата
Раздразливост или возбуда
Безбедноста на употребата на CoQ10 за време на бременост и доење не е утврдена. Не користете CoQ10 ако сте бремени или доите без одобрение од вашиот лекар.

Интеракции
Можните интеракции вклучуваат:

Антикоагуланси. CoQ10 може да ги направи лековите за разредување на крвта, како што е варфарин (Јантовен), помалку ефикасни. Ова може да го зголеми ризикот од згрутчување на крвта.