Кога болката во грбот е знак за аларм? Ако ја следат овие симптоми, веднаш на лекар!

Понекогаш болката во грбот може да означува проблеми во организмот, па важно е да се појде на лекар што поскоро

Според некои податоци околу 23 % од возрасните живеат со чувство на болка во грбот, а од 60 до 80 % имаат барем една епизода на костобол во животот. Причините може да се разни од механички проблеми до повреди на ’рбетот како истегнувања, фрактури, стекнати болести и состојби. Понекогаш болката може да укажува и на проблеми во организмот, па важно е да се појде на лекар што поскоро.

Губите контрола над бешиката

Може да се работи за синдром кој се нарекува Синдром на коњска опашка (Cauda equina), а означува сериозно приклештување на нервите па резултира со болка и проблеми со функцијата на бешиката и цревата.

Болката се јавува ноќе

Можеби во случајов станува збор за инфекција на коските или некоја канцерогена творба на ’рбетот, затоа појдете на лекар.

Чувствувате прободување

Болката која се јавува околу лопатките и нема посебна причина може да сигнализира за срцев застој, особено ако се јавила прво во градите. Ваквата нагла и силна болка бара одење на лекар.

Болка во зглобовите

Црвенило, отоци, зголемена температура и болка во зглобовите се вообичаени знаци за артритис. Овој термин генерално се користи за група од околу 100 ревматски состојби.