КОГА ДА ИЗЛЕГУВАТЕ, ШТО ДА НОСИТЕ И КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ ОД СОНЦЕТО: Што значат бројките на УВ индексот

Доколку УВ индексот е повисок од 8, задолжително да се користи крема со заштитен фактор и капа, како и да се внимава движењето надвор да биде во сенка.

Поради високите температури кои деновиве ја зафатија територијата на државата, Министерството за здравство апелира граѓаните да ги почитуваат општите препораки за заштита на здравјето, а особено да внимаваат и да преземаат соодветни мерки за заштита од УВ зрачењето. Доколку УВ индексот е повисок од 8, задолжително да се користи крема со заштитен фактор и капа, како и да се внимава движењето надвор да биде во сенка. УВ зрачењето и топлината се најсилни во периодот помеѓу 10 и 14 часот и се препорачува во тој период да биде што е можно помала изложеноста на сонце. Воедно, посетителите на плажа треба да имаат предвид дека белиот песок и другите светли површини рефлектираат УВ зрачење и може двојно да ја зголемат изложеноста на зрачењето.

Можете безбедно да уживате надвор. Носете очила за сонце во светли денови. Ако лесно изгорите, покријте и користете крема за сончање SPF 30+.
Во зима, одразот од снегот може речиси да ја удвои УВ јачината.

 

Преземете мерки на претпазливост доколку сте надвор, како на пример да носите капа и очила за сонце и да користите крема за сончање SPF 30+. Намалете ја изложеноста на најинтензивното сончево УВ зрачење барајќи сенка во текот на пладневните часови.

 

Потребна е заштита од оштетување од сонце. Носете шапка со широк обод и очила за сонце, користете крема за сончање SPF 30+ и носете кошула со долги ракави и панталони кога е практично. Намалете ја изложеноста на најинтензивното сончево УВ зрачење барајќи сенка во текот на пладневните часови.

 

Потребна е заштита од оштетување од сонце. Ако треба да бидете надвор во текот на пладневните часови помеѓу 10 и 16 часот, преземете чекори за да ја намалите изложеноста на сонце. Кошула, капа и крема за сончање се задолжителни, а бидете сигурни дека барате сенка. Посетителите на плажа треба да знаат дека белиот песок и другите светли површини рефлектираат УВ и може да ја удвојат изложеноста на УВ.

Потребна е заштита од оштетување од сонце. Ако треба да бидете надвор во текот на пладневните часови помеѓу 10 и 16 часот, преземете чекори за да ја намалите изложеноста на сонце. Кошула, капа и крема за сончање се задолжителни, а бидете сигурни дека барате сенка. Посетителите на плажа треба да знаат дека белиот песок и другите светли површини рефлектираат УВ и може да ја удвојат изложеноста на УВ.