Кога е најдоброто време за операција?

Постои време од денот кога е многу подобро да се извршат операциите – во попладневните часови

Колку и да е рутинска, операцијата е непријатна работа, а верувале или не, постои време од денот кога е многу подобро да се извршат операциите – во попладневните часови.

Наодите објавени во научното списание „Lancet“ сугерираат дека изгледите за преживување операција на отворено срце се поголеми ако операцијата се изведува попладне

 

Француските научници од институтот „Пастор де Лил“ веруваат дека причината за тоа е т.н. внатрешен часовник на организмот, поради што срцето е посилно во попладневните часови отколку во утринските часови.

Според нив, за време на истражувањето е исклучена и можноста евентуалниот замор на хирургот да влијае врз текот на операцијата. Студијата користела податоци за 298 оперирани пациенти наутро и 298 пациенти кои биле оперирани попладне.

Кај оние што биле оперирани попладне, ризикот од компликации бил намален за половина. Добро е познато е дека ризикот од срцев или мозочен удар е најголем во утринските часови.