Кога е време за нова памучна маска

“Маските со тек на време ќе станат се поопуштени, а со самото тоа и помалку ефикасни. Тоа се случува поради редовното перење“, појаснува Џон Чен, раководител на лабораторија.

Маските, поради пандемијата со новиот коронавирус, станаа моден додаток. Ги имаме во разни бои и дезени, а што се се однесува до удобноста, луѓето главно се согласуваат сека најмногу им се допаѓаат памучните маски.

Како и секое друго парче ткаенина, памучните маски со тек на време треба да се заменат, но некои се прашуваат како да знаат дека е време за промена.

“Маските со тек на време ќе станат се поопуштени, а со самото тоа и помалку ефикасни. Тоа се случува поради редовното перење“, појаснува Џон Чен, раководител на лабораторија.

“Маските е најдобро да се менуваат секоја сезона“, тврди епидемиологот Крис Џонсон.

Доколку ви се чини дека маската е премногу лабава, заменете ја. Кога маската не се прилепува за лицето, ја губи својата ефикасност. Ако постојано морате да ја поднаместувате на лицето, едноставно набавете нова. Исто така маската треба веднаш да се замени ако се искине или ако почне да се проѕира.