Кога главоболката е причина за загриженост?

Постојат и такви главоболки кои изискуваат итна медицинска помош.

Иако се непријатни, повеќето главоболки ќе поминат сами од себе или со помош на таблети против болки, но постојат и такви главоболки кои бараат итна медицинска помош.

Ова се неколку ситуации во кои треба да побарате помош од лекар:

  • Необично силна главоболка
  • Главоболка која почнува или го менува интензитетот при промена на положба
  • Болка во главата која се зголемува со кашлање или движење
  • Главоболка која прв пат се развива по 50. година
  • Главоболки кои се проследени со треска, вкочанет врат, збунетост, намалена будност или помнење или невролошки симптоми како што се нарушувања на видот, нејасен говор, слабост, вкочанетост или напади

  • Главоболки по удар во главата
  • Главоболки придружени со болно и црвено око
  • Главоболки кои нагло се појавуваат, особено ако ве разбудат
  • Ве боли главата, а имате рак или имате нарушен имун систем
  • Постојана главоболка која секогаш се јавува на исто место.