Кога ќе дојде крајот на новото нормално? Германски виролог вели дека дури за година и половина короната ќе стане како сезонска настинка

Стапката на вакцинирано население се зголемува и во нашата земја. Но, дали стапката на вакцинираност од 80% може да се постигне во наредните месеци е под знак прашалник. Проблем: Тоа вклучува, на пример, лица на кои во моментов не им се препорачува вакцина, како трудници или деца.

Веќе една година се расправа кога пандемијата би можела да заврши. Досега одговорите беа отрезнувачки, но и тоа се промени. Откако водечките германски виролози зборуваат за “добро лето“, многумина се надеваат во завршување на пандемијата. Во Германија инциденцата паѓа под 1000, а бројот на вакцинирани секојдневно се зголемува. Се гледа ли крајот?

И во САД стручњаците покажуваат оптимизам. Епидемиологот од Универзитетот Џон Хопкинс, Џастин Леслер вели дека се чини оти “вакцините ќе победат“ дури и ако нема да има нешто како конечен ден на пандемијата. И вирологот Ентони Фаучи е уверен дека “пандемијата со КОВИД-19 ќе заврши“ и додава “ако до есен успееме да извакцинираме околу 70 проценти од луѓето, ќе излеземе од фазата на епидемија и ќе влезе во фаза на контрола“.

Дури и ако овие зборови даваат причина за оптимизам, во многу земји тоа нема да биде така едноставнп. Бидејќи, кога и дали оваа пандемија ќе заврши, зависи од многу фактори, а на некои е тешко да се влијае.

Стапката на вакцинирано население се зголемува и во нашата земја. Но, дали стапката на вакцинираност од 80% може да се постигне во наредните месеци е под знак прашалник. Проблем: Тоа вклучува, на пример, лица на кои во моментов не им се препорачува вакцина, како трудници или деца.

Сите земји имаат различна стратегија за привлекување на што е можно поголем број лица за вакцинација, дел од земјите се соочуваат со недостаток на вакцини, па доаѓа до стагнација и проблеми со имунизацијата против новиот коронавирус.

Покрај тоа, вакцините е можно да треба да се освежат. Епидемиологот Карл Лаутербах смета дека вакцинираните ќе држат имунитет од околу шест месеци, по добивање на вакцина против КОВИД-19.

И покрај сите лоши вести: експертите навестуваат на некаков вид на прекин на опасноста и претпоставуваат дека вирусот станува ендемичен. Тоа значи дека ќе се приклучи на низата вируси кои предизвикуваат сезонски настинки и најверојатно ќе стане детска болест ако децата сè уште не бидат вакцинирани. Но, дотогаш, ќе мора да бидеме малку трпеливи: вирусолог од Клиничкиот центар во Берлин, Кристијан Друстен, смета дека тоа може да се случи дури за околу година и половина.