Кога последен пат сте го исчистиле јазикот?

Секојдневно и по неколку пати ги миеме забите, но повеќето забораваат детално да го исчистат и јазикот, кој е еден од главните виновници за појавата на лош и непријатен здив.

Сите често забораваме дека чистењето на јазикот е еднакво важно колку и миењето заби. Тоа не не учеле додека сме биле мали. Најмногу од сите бактерии се населуваат на јазикот, што предизвикува лош здив и бели наслаги. Таквите бактерии во устата создаваат соединенија со сулфурот, а токму тој е главен виновник за непријатниот здив.

Додека спиеме се лачи помалку плунка и токму таа сувост во устата е погодна за развој на бактерии. Во текот на денот, со пиењето вода која содржи кислород не им даваме храна на бактериите.

На лошиот здив во прилог му оди:

  • Консумирањето алкохол;
  • Кафе, благата и кисела храна ја намалува Ph вредноста во устата;
  • Дишење на нос, а не на уста;
  • Консумирање малку вода.

За да се одржи хигиената и на јазикот, потребно е со четката за заби секое утро да се иструга и јазикот и белите наслаги на него, се додека целосно не се отстранат. Исто така, може секое утро со сончогледово масло 10 минути да се жабурка во устата, а потоа да се исплука. Ова масло помага при решавање на лошиот здив и главоболките. Џвакајте свежо нане или парче ѓумбир, состојките во овие две билки даваат чувство на свежина и чистота во устата. Пијте многу вода, особено по оброк.

Пет симптоми поради кои треба да посетите лекар:

  • Доколку јазикот е иразено бел и полн со наслаги;
  • Ако имате пукнатина на розов јазик;
  • Ако на јазикот или на рабовите од устата ви се појавуваат афти или гнојни чиреви;
  • Доколку и покрај применетите совети и натаму имате многу лош здив;
  • Доколку јазикот на средина има жолт слој или ако на јазикот се појават жолти точки.