Кога телото и умот не можат да се ускладат, треба да знаете дека „пукате“ од стрес!

На време спречете го колапсот на организмот

Хроничниот стрес најчесто тивко, но константно влијае на организмот, кој се преживува и памети. Затоа научете да ги препознаете симптомите кои предупредуваат дека е време за промена на начинот на живот.

Уморни сте без оглед на количество на сон. Спиете редовно и доволно, но дури и после добар сон се чувствувате мошне изморено и со задоволство би сте се вратиле в кревет, и тоа веднаш.

Наутро тешко се будите. Заради изложеноста на долготраен стрес надбубрежната жлезда правовремено не излачува доволно хормон кортизол кој наутро обично го стимулира создавањето енергија во нашето тело и помага да се разбудиме.

Немирни соништа и кошмари. Со количеството на сон прогресивно се зголемува и бројот на позитивни и убави соништа. Но кога сме напнати и нервозни, почесто се будиме заради што се намалува можноста за достигање на степен во сонот во кој уморните и оптоварени соништа ги заменуваат позитивните и опуштени слики.

Имате голема желба за солена храна. Хроничниот стрес доведува до дисбаланс во количеството на електролитите во телото, па заради тоа на секое се јавува желба за нешто солено.

Ви се врти кога станувате од седечка и лежечка положба или ако клечите. И тоа е директна последица на недостатокот на електролити.