Кои личности треба да внимаваат во студените зимски денови?!

Некои личности особено би требало да внимаваат за време на студените зимски денови. Тоа најнапред се срцевите болни, личности кои патат од состојби како што е артериската хипертензија и срцевите слабости, кои преживеале срцев или мозочен удар или кои имале операција на срцето.

На неповолните ефекти од студот особено се подложни и личностите постари од 70 години, без оглед на тоа дали имаат кардиоваскуларни заболувања или не, со оглед на тоа дека организмот како што старее така се потешко се адаптира на варијациите во температурата. Постарите личности често имаат потенок поткожен слој на масти (кој делува како топлинска изолација) што го зголемува ризикот од хипотермија. Хипотермијата настанува кога телото не успева да произведе доволно енергија за да се зачува телесната температура повисока од 35 степени.