Кои промени во организмот може да ги предизвика менструалниот циклус

За време на менструланиот циклус, може да дојде до бројни промени кај жената особено во изгледот и структурата на секретот.

Според гинеколозите, набројаните промени се нормални и не се причина за загриженост кај жените.

  • Неколку дена по менструалниот циклус

Нивото на естроген и прогестерон е многу ниско, па секретот веројатно ќе биде оскуден или воопшто нема да го имате. Исто така, може да забележите и темнокафеав исцедок, што се само остатоци од крв.

Нивото на естроген повторно расте и здравиот секрет станува бел или матен, малку леплив и густ.

  • Овулација

Секретот станува проѕирен и воденест (по конзистенција, сличен на белка од јајце). Исто така, ќе забележите дека е пообилен од било кој период во месецот, бидејќи нивото на лачење на естроген го достигнува пикот. Ова се најплодни денови и затоа секретот им олеснува на сперматозоидите полесно да стигнат до јајце клетките.

  • Две недели пред менструалниот циклус

Нивото на естроген веднаш по овулацијата почнува да опаѓа и секретот станува леплив и речиси бел или белузлав и заматен. Како наближува новиот циклус, нивото на хормони е се пониско.