Кои се причините за секундарна аменореа

Секундарна аменореа значи отсуство на менструација подолго од 6 месеци кај жените кои претходно имале менструација

Секундарна аменореа значи отсуство на менструација подолго од 6 месеци кај жените кои претходно имале менструација. Причините се различни, па начините за надминување на состојбата се различни.

Гледајќи строго медицински и бременоста е состојба на секундарна аменореа, но она што треба да ги загрижи жените се другите причини за отсуството на менструацијата.

Најчести причини за секундарна аменореа се:

  • дебелина или прекумерен BMI (Body mass indeks),
  • BMI под нормалата или недостаток на масно ткиво, како што е случај кај анорексијата или булимијата
  • интензивна физичка активност, до границите на издржливоста, најчесто кај професионалните спортисти,
  • интензивен емоционален стрес; најчесто оваа причина е индивидуална, но стресот поврзан со сериозна болест (лично или на член на семејството), смрт во семејството, губење на работно место, несигурна финансиска состојба и слично се често причини за секундарна аменореа

Сите горенаведени причини се надминуваат под лекарска контрола и со соодветен третман. Сепак, постојат и многу посериозни причини за секундарна аменореа, кои може да упатуваат на сериозни болести. Отсуството на менструација може да биде предизвикано и од:

  • тумори на мозокот или на хипофизата,
  • некои лекови (цитостатици, антипсихотици…),
  • синдром на полицистични јајници и други болести на јајниците.

И за овие причини за секундарната аменореа, исто така, постои соодветен третман, со медикаменти или хируршки, а најчесто во комбинација од двете.