Кои се проблемите со стероидите?

Стероидите немаат тенденција да предизвикуваат значителни несакани ефекти ако се земаат кратко време или во мала доза. Но, понекогаш тие можат да предизвикаат непријатни несакани ефекти, како што се зголемен апетит, промени во расположението и тешкотии со спиењето (несоница). Ова е најчесто кај стероидните таблети.

Стероидите, исто така наречени кортикостероиди, се антиинфламаторни лекови кои се користат за лекување на низа состојби.

Тие се различни од анаболни стероиди, кои често се користат нелегално од некои луѓе за да ја зголемат својата мускулна маса.

Видови на стероиди
Стероидите доаѓаат во многу различни форми.

Главните типови се:

таблети и течности – како што е преднизолон
инхалатори – како што се беклометазон и флутиказон
спрејови за нос – како што се беклометазон и флутиказон
инјекции (дадени во зглобовите, мускулите или крвните садови) – како што е метилпреднизолон
креми, лосиони и гелови – како крема за кожа со хидрокортизон

Повеќето стероиди се достапни само на рецепт, но неколку (како што се некои креми или спрејови за нос) може да се купат во аптеки и продавници.

Несакани ефекти на стероиди
Стероидите немаат тенденција да предизвикуваат значителни несакани ефекти ако се земаат кратко време или во мала доза. Но, понекогаш тие можат да предизвикаат непријатни несакани ефекти, како што се зголемен апетит, промени во расположението и тешкотии со спиењето (несоница). Ова е најчесто кај стероидните таблети.

Несаканите ефекти обично ќе поминат откако ќе го завршите третманот, но не престанувајте да го земате лекот без да разговарате со вашиот лекар. Вашиот лекар ќе ве советува како постепено да ја намалувате дозата доколку е потребно. Ненадејно прекинување на пропишаниот курс на лекот може да предизвика дополнителни непријатни несакани ефекти (симптоми на повлекување).

Стероидите можат да дојдат во:

стероидни таблети
стероидни инхалатори
стероидни назални спрејови
стероидни инјекции
стероидни креми

 Сината картичка за третман со стероиди содржи детали за вашиот третман и како можете да ги намалите ризиците од несакани ефекти.

Црвената стероидна итна картичка ги предупредува здравствените работници дека земате стероиди во случај да ви треба итен третман.

Ако ви треба медицински или стоматолошки третман, покажете му ја вашата сина или црвена стероидна картичка на лекарот, стоматологот или фармацевтот за да знаат дека земате стероиди.

Употреба за стероиди
Стероидите може да се користат за лекување на широк спектар на состојби, вклучувајќи:

астма и хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ)
поленска треска
тешки коприва
егзема
болни зглобови или мускули – како што се артритис, тениски лакт и замрзнато рамо
болка предизвикана од иритиран или заробен нерв – како што е тешка ишијас
воспалителна болест на цревата – како што е Кронова болест
лупус
мултиплекс склероза (МС)
Како функционираат стероидите
Стероидите се вештачка верзија на хормони кои нормално се произведуваат од надбубрежните жлезди кои се 2 мали жлезди кои се наоѓаат над бубрезите.

Стероидите го намалуваат црвенилото и отокот (воспалението). Ова може да помогне при воспалителни состојби како што се астма и егзема.

Стероидите исто така ја намалуваат активноста на имунолошкиот систем, кој е природна одбрана на телото од болести и инфекции.

Ова може да помогне во лекувањето на автоимуните состојби, како што се ревматоидниот артритис или лупус, кои се предизвикани од погрешно напаѓање на имунолошкиот систем на телото.