Кои се симптомите за рана детекција на рак на јајници?

Секој момент е важен, бидејќи на почетокот секоја болест е многу лесна за лекување, а како што одминува времето, лекувањето станува посложено

Сите болести, а особено карциномот, е најважно да се откријат на време и благовремено да се пристапи кон нивно лекување.

Секој момент е важен бидејќи на почетокот секоја болест е лесна за лекување, а како што одминува времето, лекувањето станува посложено, а во некои случаи и невозможно.

Во продолжение ви донесуваме список на симптоми кои можат да ве предупредат дека станува збор за рак на јајници, со цел навреме да го препознаете и да се јавите на доктор.

 • Отекување или абнормална тежина;
 • Болни и црвени дојки;
 • Промени во брадавиците (вовлечени брадавици, лупење на кожата);
 • Губење на апетит со постојано чувство на ситост;
 • Менструацијата станува болна, а има и крвавење помеѓу менструациите;
 • Болка во стомакот, запек и повраќање;
 • Грчеви во стомакот, кои траат подолго од две недели;
 • Чувство на надуеност;
 • Болки во грбот;
 • Болки при сексуален однос;
 • Притисок во карлицата;
 • Запек или дијареја;
 • Гадење, мачнина;

Ако сте забележале некои од наведените симптоми, тоа не мора да значи дека имате рак на јајници, но за секој случај треба да се консултирате со вашиот доктор.