Кои симптоми може да ги почувствувате, пред да се јават познатите знаци на новиот коронавирус?

Пред појавата на симптомите на новиот коронавирус како треска, проблеми со дишењето, кашлица... може да се јават некои други, кои никогаш не би ги поврзале со овој вирус.

Се повеќе истражувања за новиот коронавирус носат повеќе важни сознанија за болеста КОВИД-19. Нови истражувања откриле дека овој вирус може да влијае на целиот нервен систем, вклучувајќи го мозокот и ‘рбетниот мозок.

Речиси половина од хоспитализираните пациенти заразени со КОВИД-19 имаат и невролошки проблеми, вклучувајќи главоболка, вртоглавица, намалена будност, потешкотии со концентрацијата, пореметување на сетилото за мирис и за вкус, малаксалост и болки во мускулите.

“Иницијално се мислело дека влијае само на респираторниот систем, но сега разбираме дека коронавирусот влијае и на многу други органи во централниот и периферниот нервен систем“, објавиле стручњаците во списанието Annals of Neurology.

Освен на белите дробови, КОВИД-19 влијае буквално на целиот организам на човекот.

Тие истакнуваат и дека овие невролошки симптоми може да се јават пред појавата на треска и остантите, сега веќе препознатливи симптоми на КОВИД-19. Освен тоа, научниците додаваат дека коронавирусот може да влијае на целиот нервен систем, вклучувајќи го мозокот, нервите, ‘рбетниот мозок, мускулите, а велат и дека мозокот може да почувствува последици поради недостатокот на кислород.