Колку алкохол може да ве убие? 

Тешко е да знаете колку алкохол може да ве убие. Можеби нема да биде нешто за што имате тенденција да размислувате кога се релаксирате со неколку пијалоци и неколку пријатели. Сепак, вреди да се знаат границите на вашето тело и што да  правите ако дојде до труење  со алкохол.

Тешко е да знаете колку алкохол може да ве убие. Можеби нема да биде нешто за што имате тенденција да размислувате кога се релаксирате со неколку пијалоци и неколку пријатели. Сепак, вреди да се знаат границите на вашето тело и што да  правите ако дојде до труење  со алкохол.

Сепак, нема директен одговор на прашањето колку алкохол може да ве убие. Сè, од вашата возраст до она што сте го јаделе порано во текот на денот може да има влијание.

Зошто нема директен одговор
Ефектите на алкохолот се чувствуваат малку поинаку од личност до личност, бидејќи голем број фактори влијаат на количината на алкохол што секој човек може да го издржи.

 

Вашата возраст, тежина и пол доделени при раѓање се главни фактори, но тие не се единствените.

Водениот состав на вашето тело е уште еден фактор, како и производството на ензими и сите лекови што ги земате.

Во меѓувреме, црниот дроб е способен да преработува алкохол со брзина од околу еден стандарден пијалок на час, така што некој што ги отпушта пијалоците веројатно ќе ги намали своите шанси да умре од пиење алкохол.

Со сите овие фактори во игра, речиси е невозможно да се одреди колку алкохол ќе ве убие.

Дали има смртоносен BAC?
Општо земено, кога вашата концентрација на алкохол во крвта (BAC) е 0,40 проценти или повеќе, тоа е опасна територија. На ова ниво, постои ризик од кома или смрт.

Ако вашиот BAC е помеѓу 0,08 и 0,40 проценти, веројатно ќе бидете многу оштетени и ќе имате симптоми како што се:

конфузија
поспаност
гадење

Имајте на ум дека на повеќето места, 0,08 проценти е точката во која законски се сметате за алкохолизирани.

Колку пијалоци е премногу?
Што се однесува до тоа колку пијалоци можете да испиете во едно седење, важно е да разберете што се смета за „пијалок“.

Еден стандарден пијалок доверлив извор содржи околу 14 грама чист алкохол. Тоа отприлика се преведува на:

12 унци пиво (со 5 проценти алкохол)
5 унци вино (со 12 проценти алкохол)
1,5 унци дестилиран алкохол

Како општо правило, еден стандарден пијалок ќе го зголеми вашиот BAC за 0,02 проценти. Така, иако можеби ќе ви бидат потребни само четири пијалоци за да бидете легално опиени, ќе биде потребно многу повеќе за да ве убие.

Просечниот човек би требало да конзумира 25 стандардни пијалоци за да достигне 0,40 проценти BAC. Имајте на ум дека пијалокот што го држите може да биде поголем од стандардниот пијалок.

На пример, може да имате повеќе од 12 течни унци пиво во вашата чаша, а тоа може да биде посилно од 5 проценти, во тој случај ќе бидат потребни помалку пијалоци за да ве опие повеќе.

Препознавање на предозирање
Ако некогаш се двоумите дали некој има доволно алкохол за да има итна медицинска помош, проверете ги следните знаци на предозирање со алкохол:

повраќање
бледа, леплива или сина кожа ако некој има посветла кожа; луѓето со потемна кожа може да изгледаат пепелни или измиени
бавен пулс
ниска телесна температура
бавно или неправилно дишење (помалку од осум вдишувања во минута или 10 или повеќе секунди помеѓу вдишувањата)
промени во менталната состојба (како конфузија или проблеми со зборувањето)
напади
бесвест
Некој кој доживеал предозирање не мора да ги има сите овие симптоми, но ако дише е забавено или не можете да го разбудите, време е да  го однесете на токсикологија и да останете со него додека не пристигне помошта.

Паметни совети за пиење
Дури и кога не е фатален, алкохолот може да предизвика некои непријатни – а понекогаш и опасни – симптоми.

Кога пиете, имајте го на ум следново за да ги направите работите малку побезбедни:

Погрижете се да јадете. Ако пиете на празен стомак, алкохолот побрзо ќе влезе во крвта. Оттука, ќе биде потребно помалку алкохол за да се напиете побрзо.
Пијте многу вода. За секој стандарден пијалок што го консумирате, се препорачува да пиете најмалку 16 унца вода.
Не одете премногу брзо. Вашето тело може да процесира приближно 1 единица алкохол на час, така што со консумирање најмногу еден пијалок на час, му давате време на вашето тело да го преработи алкохолот и да го спречите вашиот BAC да стане превисок.


Кога учествувате во игри со пиење, може да биде лесно да се консумира повеќе алкохол за пократок временски период, па можеби ќе сакате да ги испуштите.
Знајте ги вашите граници. Како што објаснивме погоре, не постои специфична количина на алкохол што ќе биде фатална за секого, затоа бидете свесни за вашите граници и знајте со што можете да се справите.
Не мешајте со други супстанции. Мешањето на алкохол со кофеин може да ги скрие депресивните ефекти на алкохолот, што ќе ве натера да пиете повеќе отколку што би можеле инаку. Комбинацијата на алкохол со други лекови, исто така, може да има негативни ефекти.

Во крајна линија
Секој има различни граници, а она што е фатално за еден човек може да не биде за друг. Сепак, постојат начини да се спречите да дојдете во ситуација во која вашиот живот може да биде загрозен.

Знајте ги вашите граници и што вашето тело може да толерира. Не треба да се грижите дали ќе останете во тек со пријателите – само фокусирајте се на себе.